Vedtekter for de kommunale barnehagene

Det er felles vedtekter for de kommunale barnehagene. 

§ 1 Formål 

Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling, jf. barnehagelovens § 1.

Innhold og organisering av tilbudet i de kommunale barnehagene skal være i samsvar med gjeldende lover og forskrifter, samt de kvalitetsplaner for barnehagene som er vedtatt for Lillehammer Kommune.

Lovgrunnlag for barnehagene er Lov om barnehager med forskrifter (2006, rev. 2020) og Rammeplan for barnehagen (2017).

 § 2 Administrasjon 

De kommunale barnehagene er ett tjenesteområde med barnehagesjef som øverste leder. Hver barnehage skal ha en styrer som har den daglige ledelsen av virksomheten. Buvollen barnehage og Saksheim Naturbarnehage har en felles styrer.

Styrer og pedagogiske ledere skal ha utdanning som barnehagelærer jfr. Bhl §§24 og 25. 

Hver barnehage skal ha et foreldreråd og et samarbeidsutvalg i samsvar med Bhl §4.

§ 3 Opptak og rett til barnehageplass

Alle barn som har fylt ett år innen utgangen av august det året det søkes om barnehageplass, har rett til plass fra august jfr. Bhl § 16 første ledd. Dersom barnet fyller ett år i løpet av september, oktober eller november det året det søkes om plass, har det rett til plass innen utgangen av den måneden det fyller ett år jmfr § 16 andre ledd. I Lillehammer kommune kan barn som fyller ett år i september, oktober og november søke om plass fra 1. august. Lillehammer kommune har som mål at en barnehageplass tildeles senest innen 10 uker før ønsket oppstartdato. 

Ved utvidelse av rett på barnehageplass i henhold til Bhl §16 vil dette hensyntas ved opptak og retten til barnehageplass.

Alle søkere med rett til barnehageplass i hovedopptaket, som er bosatt i Lillehammer kommune pr 01.08., tildeles plass i en av de kommunale eller private barnehagene i kommunen. Plassen beholdes til den sies opp eller til barnet begynner på skolen.  Barn som flytter ut av kommunen i løpet av barnehageåret, kan beholde barnehageplassen ut nåværende barnehageår.

Alle godkjente barnehager i kommunen skal samarbeide om opptak av barn.  Kommunen skal legge til rette for en samordnet opptaksprosess jfr. Bhl § 17 der det tas hensyn til barnehagenes mangfold og egenart. Kommunedirektør er opptaksmyndighet. Opptaket foregår i samarbeid med den enkelte barnehagestyrer. 

Søknader fra barn i nabokommuner, som ikke flytter til Lillehammer, blir vurdert etter barnehageårets start. Barn fra nabokommuner tildeles plass for ett barnehageår av gangen.  Nye søkere i løpet av året settes på venteliste.  Plasser som blir ledige i løpet av barnehageåret tildeles fortløpende etter venteliste i tråd med kriterier for opptak.

§ 4  Opptakskrets og opptakskriterier

Lillehammer kommune defineres som en opptakskrets.

Følgende grupper er prioritert: 

  1. Barn med nedsatt funksjonsevne har rett til prioritet ved opptak i barnehage. 
  2. Barn som det er fattet vedtak om etter lov om barneverntjenester §§ 4-12 og 4-4 annet og fjerde ledd, har rett til prioritet ved opptak i barnehage jfr Bhl § 18.
  3. Barn/familie som er anbefalt plass etter faglig vurdering, gitt av lege, helsesøster, barneverntjenesten el.l.  
  4. Søsken av barn som går i barnehagen.
  5. Barn fra barnehagens nærmiljø. 

Som et rekrutteringstiltak kan barn av ansatte i barnehagen bosatt i Lillehammer kommune få plass foran barn fra barnehagens nærmiljø. 

Når søkere står likt foretas det trekning.

Ved opptak til barnehagene skal det foretas en total vurdering av barnets situasjon og miljøet i barnehagen. 

Klagerett

Ved hovedopptak kan søker klage over tildelt plass hvis de ikke har fått oppfylt første eller andre ønske jfr. Forskrift om saksbehandlingsregler ved opptak i barnehager §6.

§ 5 Opptaksperiode og klagefrist

Barnehageåret regnes fra 1.august til 31.juli.  

Hovedopptak og bytte av barnehage fra 1.august har søknadsfrist 1.mars.  De som ikke får tilbud om første eller andre ønske ved hovedopptak gis rett til prioritet for overflytting til ønsket barnehage Jfr. barnehageloven, forskrift om saksbehandlingsregler ved opptak i barnehager §9. Avgivende barnehages oppsigelsestid skal ivaretas. Løpende opptak foretas gjennom året ved ledighet i plasser og tilbys tidligst ti uker før ønsket oppstartdato. 

Ved ønske om bytte av barnehage behandles dette som en ny søknad og avgivende barnehages oppsigelsestid skal ivaretas. 

 Oppsigelse/endring av barnehageplass

Oppsigelsesfrist på barnehageplass er 2. mnd. Den samme fristen gjelder ved endring av barnehage og reduksjon eller økning av barnehageplassen.

I perioden 01.07.-01.08. behandles ikke søknader om endring av barnehageplassen. Oppsigelsestiden regnes fra den 1. i den påfølgende måned. Oppsigelse og eventuell endring av plass-størrelse registreres av foresatte på Lillehammer kommunes nettsider, i foresattportalen Visma Flyt barnehage.

§ 6 Betaling for opphold i barnehage 

Betaling for opphold følger makspris fastsatt i statsbudsjettet og det betales for 11 måneder pr år. Juli er betalingsfri måned. Betaling skjer forskuddsvis hver måned. Betaling løper fra tilbudt oppstartsdato.

vedtekter barnehage - betaling
Tema Retningslinjer
Manglende betaling Det er utarbeidet retningslinjer for manglende betaling. Dersom betaling av faktura uteblir, kan barnehageplassen opphøre. Alle restanser skal være betalt før barnet kan tilbys plass i SFO, jf. vedtekter SFO. Inkassovarsel blir sendt ca. 14 dager etter forfall av faktura. For purringer sendt tidligst 14 dager etter at kravet er forfalt, kan det ilegges gebyr.
Kostpenger Kommunestyret fastsetter sats for kostpenger.
Permisjon ved sykdom Ved barns sykdom, der fraværet utgjør en sammenhengende periode på mer enn en måned, og det foreligger legeerklæring om barnets sykdom/fravær, kan det søkes om fritak for foreldrebetaling. Søknad sendes styrer i gjeldende barnehage.
Søskenmoderasjon For barn nr. 2 gis det 30% moderasjon. For barn nr. 3 og flere gis det gratis barnehageplass. Det må betales kostpenger.
Redusert foreldre betaling og gratis kjernetid Forskrift om foreldrebetaling i barnehager viser til to moderasjonsordninger for familier/husholdninger med lav inntekt. 1. Redusert foreldrebetaling. 2. Gratis kjernetid for 2-3-4 og 5-åringer. Begge ordningene er søknadsbasert og det kan søkes hele året. Familier/husholdninger som har lav inntekt, med en inntektsgrense fastsatt av Stortinget, kan søke om redusert foreldrebetaling og gratis kjernetid. Det er forskrift om foreldrebetaling §3, 7. ledd som regulerer denne ordningen. Med inntekt menes hele husholdningens samlede skattbare årsinntekt.

§ 7 Åpningstider og ferieavvikling

Barnehagene har 9.5 timers daglig åpningstid.  Samtlige barnehager er stengt lørdager, og holder stengt julaften og nyttårsaften, og fra kl. 12.00 onsdag før skjærtorsdag.

Samtlige barnehager har 37,5 timer pr. år til felles planlegging (5 dager). Barnehagene er da stengt. Foreldre vil bli orientert om disse dagene ved barnehageårets begynnelse. Planleggingsdagene kan regnes som en ferieuke

Ferie

Samtlige barn skal ha 5 uker ferie, herav minst 3 uker sammenhengende, i skolens sommerferie. Ferieåret følger kalenderåret.

Alle kommunale barnehager har sommerstengt ukene 28 og 29.

Etter vurdering fra styrer kan barnehagen også stenges i romjulen og/eller mandag, tirsdag og onsdag i påskeuken, dersom antall påmeldte barn er lavt. Redusert åpningstid i ferier kan også forekomme, og barnehagene kan også samarbeide om å holde åpent noen av ukene i skolens sommerferie. Det gis informasjon om dette fra barnehagen.

Barn som begynner på skolen, har plass i barnehagen t.o.m. 30. juni.

Barnets ferie i forbindelse med bytte av barnehage må skje i samarbeid med de barnehagene barnet flytter fra og til. 

§ 8 Leke- og oppholdsareal

   Minimum leke- og oppholdsareal i barnehagene er fastsatt til

  • For barn over 3 år: 4,0 m2
  • For barn under 3 år: 5,5 m2

§ 9 Ansatte i barnehagen

Bhl §§ 24, 25 og 26 med tilhørende forskrifter stiller krav til bemanning som skal følges.  Grunnbemanningen er tre hele stillinger pr. barnegruppe på 18 barn over 3 år/9 barn under 3 år.  Den som skal arbeide i barnehage må legge fram tilfredsstillende politiattest. For barnehageansatte og medlemmer av Samarbeidsutvalget gjelder regler om taushetsplikt i forvaltningsloven § 13.

§ 10 Internkontroll

Lillehammer kommune som barnehageeier skal ha internkontroll for å sikre at alle kravene i barnehageloven med forskrifter følges, jfr. Bhl § 9. Internkontrollen skal være systematisk og tilpasset barnehagens størrelse, egenart aktiviteter og risikoforhold.

Kontroll av lekeutstyr og lekeplasser

Hver barnehage har sitt eget internkontrollsystem i h. h. til forskrift av 1.desember 1992 om internkontroll. Internkontrollen gjennomføres i den enkelte barnehage og det er barnehagestyrers ansvar å følge opp systemet. Kontroll av lekeutstyr og lekeplasser gjennomføres av Veritas-sertifisert personell, årlig i perioden mai-september. 

§ 11 Tidlig innsats i barnehagen

Alle barnehagene i Lillehammer deltar i forebyggende arbeid for å gi utsatte barn riktig hjelp tidligst mulig.

Overgang barnehage-skole 

Skole og barnehager skal samarbeide om barnas overgang fra barnehage til skole. Det er vedtatt egne retningslinjer og planer for overgangen barnehage-skole som skal følges av alle barnehagene. 

§ 12 Endring av vedtekter

Disse vedtektene er vedtatt av kommunestyret og kan endres av dette. 

Ved endringer i Lov om barnehager med forskrifter vil vedtektene oppdateres.

Revidert 09.02.23 etter vedtak i Kommunestyret 08.12.22.