Årsplan Buvollen barnehage

3 Presentasjon av barnehagen

Barnehagens samfunnsmandat

å tilby barn under opplæringspliktig alder et omsorgs- og læringsmiljø som er til barns beste. 

Den skal både være en pedagogisk virksomhet og et velferdstilbud for småbarnsforeldre. Barnehagen skal støtte og ta hensyn til det enkelte barn, samtidig som hensynet til fellesskapet ivaretas.
Buvollen barnehage er en av Lillehammer kommunes barnehager, vi holder til i Rudsbygd. I mars 2020 flyttet vi inn i nye lokaler, og har nå rom for to avdelinger. Høsten 2024 har vi 15 barn i alderen 1-6 år, og blir derfor i år en avdeling.
Vi tror på at barn lærer mye av å være sammen på tvers av alder. De minste lærer mye nytt i samspill med de eldre barna og de eldre barna lærer mye av å være forbilder for de yngre. Ved å være en blandet gruppe får barna en naturlig arena for å oppleve omsorg, leik og læring. Vi har valgt å ha et felles mål for hele barnehagen og felles tema for hver måned. På den måten opplever barna et fellesskap, selv om de jobber med de ulike temaene på forskjellige måter, tilpasset alder og utvikling. Nærmiljøet vårt består av store og fine uteområder med sykkelbane, fine turområder, skøytebane og fine skiløyper. Dette gjør at alle våre barn får oppleve og erfare naturen som lekeplass hele året. Barna får grunnleggende innsikt i naturen, miljøvern og samspillet naturen byr på. Barna viser glede og trivsel med å ferdes ute. Dette er en fin arena for undring, filosofering og kommunikasjon og den gir utfordringer for alle.

Visjonen til barnehagen er
Vi er små, men store likevel. Sammen skaper vi et unikt miljø for lek og læring. Vårt overordnede mål er: lek og læring i et aktivt og inkluderende miljø, der barn og voksne opplever tillit, trygghet og trivsel.

I Buvollen barnehage

  • Er tøys og tull verdt gull.
  • Anerkjenner vi barns tanker, følelser og opplevelser.
  • Stimulerer vi barns nysgjerrighet og interesse for å utforske.
  • Tror vi at leken er en kontinuerlig øvelse i samarbeid og kommunikasjon.
  • Bruker vi nærmiljøet til fysisk aktivitet, læring og sosialt samspill året rundt.
  • Ønsker vi å gi barna god sosial kompetanse som gjør de godt rustet videre i livet.
  • Ønsker vi å gi barna gode holdninger gjennom å være gode rollemodeller.
  • Har vi tett samarbeid og dialog med foresatte.

 

Barnehagens mål og fokusområder

I Rammeplan for barnehagen står det: “Vaner og handlingsmønstre tar form allerede fra tidlig alder. Gode vaner som tilegnes i barnehagealder, kan vare livet ut. Barnehagen skal legge til rette for at alle barn kan oppleve bevegelsesglede, matglede og matkultur, mentalt og sosialt velvære og fysisk og psykisk helse.” Dette barnehageåret ønsker vi å ha fokus på bevegelsesglede. Vi ønsker at barna skal få mange muligheter for allsidig bevegelser, både inne og ute, i all slags vær og med ulike underlag. Ved å jobbe med dette som tema, ønsker vi at barna skal oppleve mestringstro og mestringsglede i forhold til sin egen kropp. Vi tenker bevegelse i vid forstand og tenker at man også kan la seg bevege av kunst, musikk og teater. 

Vi ønsker å bidra til at barna videreutvikler motoriske ferdigheter, koordinasjon og kroppsbeherskelse. Vi skal gi barna ulike muligheter for bevegelse, sanseopplevelser og kroppslig lek både inne i og utenfor barnehagens område. Vi ønsker å bidra til at barna skal erfare at de har rett til å bestemme over sin egen kropp og at de også lærer å respektere andres grenser. I Lillehammer kommune har vi en plan som heter “La meg klare selv”. Dette er en plan der barna skal oppleve mestring i ulike situasjoner som påkledning, komme seg opp og ned fra stol og stellebord selv. De vil få veiledning og støtte av personalet, slik at de i størst mulig grad vil klare selv.


Tema-arbeid

Vi vil aktivt bruke skog og nærmiljø til turer gjennom hele året, enten til fots eller på ski. Barna vil få mulighet til å bruke akebakken på jordet og innenfor gjerdet i barnehagen. Vi vil legge til rette for at barna skal få mulighet til å sykle, både på asfalten og i pump-tracken. Hvert år blir det anlagt en skøytebane på asfaltplassen og denne bruker vi mye. Vi har stativ som kan brukes når barna starter å gå på skøyter. Etter hvert som ferdighetene øker, vil vi ha ulike aktiviteter som kan bidra til glede og begeistring.

Vi vil i størst mulig grad være utendørs, men på dager da det for eksempel kan være for kaldt, er vi glade for at vi har mulighet til å benytte gymsalen. Der vil barna delta på ulike hinderløyper, dans, ballspill og regelleker.

Barna vil også få mulighet til å utforske sine kreative sider, gjennom ulike formingsaktiviteter, drama og dans. Dette vil bidra til ulike sanseopplevelser som igjen kan være med på å gi barna følelse av mestring og gi de glede ved å produsere noe selv.


Barns trivsel og barnehagemiljø

Vi skal la barna møte utfordringer og veilede dem på vegen slik at de kan bygge vennskap og følge sosiale koder gjennom lek og samhandling med andre. Voksne anerkjenner barna gjennom å rose og vise dem og fortelle at det de gjør er bra. Mestringsglede gir økt trygghet til å utforske og utfordre. Vennskap og vennskapsbygging skjer gjennom å være sammen. Leken er en viktig arena for å bygge vennskap. Alle barna i barnehagen skal ha noen å leke med og oppleve at vennskap i lek og aktiviteter bygges. De skal oppleve glede ved å ha noen å leke med og de skal lære å inkludere alle i lek og aktiviteter. 

Trygge barn er glade barn! For oss er trygghet å gi faste rammer og en forutsigbar hverdag, samt at vi voksne er til stede og veilede dem til å velge og undre seg i aktiviteter. Vi skal trøste dem når det trengs, og være stabile voksne som deltar aktivt i deres hverdag. Læring er en livslang prosess som blant annet skjer gjennom lek og undring. Vi skal ha fokus på å oppdage det ungene er nysgjerrige på og viser vitebegjær til. Vi skal undre oss sammen med dem og støtte dem underveis og veilede dem til å finne egne løsninger. Barn skal oppleve mestring i samhandling med andre. Dette skjer gjennom lek og felles erfaringer. Vi skal veilede dem og støtte dem på vegen. Gjennom vennskap og inkludering står de sterkere i møte med hverdagen og dets utfordringer.

Foreldresamarbeid

Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling, jf. barnehageloven § 1. Barnehagen skal ivareta foreldrenes rett til medvirkning og arbeide i nært samarbeid og forståelse med foreldrene, jf. barnehageloven § 1 og § 4. Samarbeidet mellom hjemmet og barnehagen skal alltid ha barnets beste som mål.


Foreldrene og barnehagens personale har et felles ansvar for barnets trivsel og utvikling

Vi jobber for å få et godt samarbeid med foreldre gjennom å ha god kommunikasjon gjennom barnehageåret. Vi har flere samarbeidsarenaer som den daglige ved levering og henting, foreldresamtaler, foreldremøter og samarbeidsutvalget. Det er viktig for oss å kommunisere både med foreldrene i forhold til deres barn.

Vi har også mer uformelle sammenkomster gjennom året, som for eksempel høst-suppe, nissefester, utstillinger og andre arrangementer. Vi ønsker oss aktive foreldre som stiller spørsmål og har klare forventninger til oss. Vi ønsker å gi rom for innspill og tar imot ris og ros med takk. Vi ønsker at foreldrene skal føles seg sett og hørt, samt at de føler seg inkludert i arbeidet som foregår i barnehagen. Det er gjennom dette vi kan forbedre oss og utvikle oss som barnehage og dermed gi barna et best mulig tilbud. Vi forventer at foreldrene holder seg oppdatert på planer og aktiviteter i barnehagen. Vi vet at nær kommunikasjon mellom hjem og barnehage er avgjørende for at barnet opplever et helhetlig tilbud. Det er derfor en forventning om at foreldrene holder seg oppdatert gjennom Visma, det plattformen barnehagen bruker til å dele informasjon. Alle foreldre får tilgang til Visma fra første dag barnet starter i barnehagen.

Voksenrollen

Barn har rett til å påvirke og være med på å bestemme sin egen hverdag. Dette vil vi møte gjennom både formelle og uformelle samtaler med barna. Barna i Buvollen skal oppleve å bli hørt og å bli tatt med på avgjørelser som har innvirkning på hverdagen deres. Planene i barnehagen er et styringsverktøy, men de kan endres dersom barna viser interesse for andre ting enn det som opprinnelig var planlagt. Vi har fokus på å ta vare på alle barna, ha god tid i møte med dem, la hvert enkelt barn bli sett og hørt. Vi skal være til stede både psykisk og fysisk og være «påkopla» den jobben vi har. Vi skal vise interesse for hvert enkelt barn, være tydelige og tilgjengelige. Vi har tro på at barn som møtes slik, vil bli trygge på seg selv og trygge i relasjon til andre. Barna skal bli møtt av omsorgsfulle, faglig dyktige voksne som gir dem trygge rammer både gjennom omsorg og grenser.