Årsplan Buvollen barnehage

6 Progresjonsplan - fagområdene

Progresjon i barnehagen innebærer at alle barna skal utvikle seg, lære og oppleve fremgang. Personalet skal utvide og bygge videre på barnas interesser og gi barna varierte erfaringer og opplevelser. Barnehagen skal legge til rette for progresjon gjennom valg av pedagogisk innhold, arbeidsmåter, leker, materialer og utforming av fysisk miljø.


Progresjonsplanen beskriver hvordan barnehagen jobber med de syv fagområdene som er beskrevet i rammeplanen. Planen skal også synliggjøre hvordan barnehagen jobber med overgangen barnehage-skole og satsningsområdene som er beskrevet på s. ….
Antall år barnet går i barnehage før skolestart kan variere. Likevel skal aktivitetene tilpasses og forbeholdes de enkelte aldersgrupper. Alle barn skal ikke nødvendigvis være med på alt.


Plan for overgang og sammenheng barnehage-skole 

 

Barnehage og skole er begge arenaer for danning, omsorg og læring. Både barnehage og skole skal bidra til en god start på livet og til livslang læring.

Hvordan jobber barnehagen med de 7 fagområdene?

 Kommunikasjon, språk og tekst

Fagområder Buvollen 1
1-2 år 3 - 4 år 5 - 6 år
Kunne forstå vanlige hverdagsord gjennom samtaler i daglige situasjoner, billedbøker, regler og sanger. • Kunne forstå vanlige hverdagsord gjennom samtaler i daglige situasjoner, billedbøker, rim, regler og sanger. • Kjenne igjen navnet sitt og øve på å skrive det. Leke med språket, rim, regler og rytme.
Kunne utføre enkle beskjeder og oppgaver Kunne utføre enkle beskjeder og oppgaver. Bruk av ulike spill som memory, mitt skip er lastet med… (tall/bokstaver/bilder) og puslespill. · Kjenne til eventyrene som ligger i femårsplanen
Leke med språket, kjenne igjen og bruke noen fargenavn. Bruke språket aktivt i samspill med andre barn.
Delta i rollelek. Oppleve undring om språk.

Kropp, bevegelse, mat og helse

Buvollen fagområdene 2
1 - 2 år 3 - 4 år 5 - 6 år
Bli kjent med kropp og navnene på ulike kroppsdeler. Kunne navnet på ulike kroppsdeler i fysisk aktivitet både ute og inne. Bruk av gymsal med ulike aktiviteter og utstyr som finnes der. Barna skal få utfolde seg fysisk ved å delta på ulike aktiviteter både ute og inne. Bruk av gymsalen til ulike aktiviteter og utstyr som finnes der. Lage og bruke ulike hinderløyper. Bruk av skiløypene som finnes i nærmiljøet.
Øve på grunnleggende bevegelser/motorikk som det å gå, krype, ale seg framover/bakeiver, hoppe, rulle både ute og inne. Oppmuntre til å «klare sjøl» ved påkledning, øve på det å gå på do og det å delta i matlaging med fokus på sunn mat. Barna skal bli mer selvstendige når det gjelder påkleding, dobesøk og deltagelse i matlaging.
Turer i ujevnt terreng i nærmiljøet Bli kjent med regelleker. Barna skal vite hva et sunt kosthold er og være delaktige i matlaging. De skal også tørre å smake på mat de ikke kjenner så godt.
Oppfordres til å klare sjøl, medtanke på å klatre opp på stellebord, vogna, stolen osv. Delta på svømming på Jorekstad.
Øve på selvstendighet ved måltider. Bli kjent med like regelleker som haien kommer og stiv heks.

Kunst, kultur og kreativitet

Buvollen fagområdene 3
1 - 2 år 3 - 4 år 5 - 6 år
Lytte på ulike typer sang og musikk. Oppleve og delta aktivt i ulike sang og musikkaktiviteter. Lytte aktivt og delta aktivt i ulike typer sang og sangleker. Lytte til ulike typer musikksjangre.
Oppleve og utforske billedbøker og lytte på høytlesning. Få kjennskap til ulike sanger og musikktyper. Ulike formingsoppgaver som bygger under hvert tema vi har gjennom året.
Utforske forskjellige formingsmaterialer. Delta i ulike rolleleker og dramatisering i frilek og organisert lek/aktivitet. Barna skal kjenne til eventyrene Geitekillingen som kunne telle til 10 og Bukkene Bruse begynner på skolen.
Delta i rim og regler med bevegelse. Bli kjent med forskjellig litteratur. Lytte til ulike litteratursjangre og være med å fantasere rundt fortellinger, dramatisering og dikte videre.
Oppleve dramatisering med figurer og bilder.

Natur, miljø og teknologi

Buvollen fagområdene 4
1 - 2 år 3 - 4 år 5 - 6 år
Oppleve ulike årstider ved å være ute i barnehagen både når det gjelder vær, men også ulikt underlag. Oppleve ulike årstider og se etter tegn som kjennetegner disse. Kjenne til årstider og hvordan vi klær oss etter årstidene.
Oppleve, erfare, utforske naturen og livet i naturen. Oppleve og bli kjent med hvilke typer klær vi bruker i forhold til årstider. Bli kjent med naturen i nærområde og hvilket liv som lever der, hva skjer i de ulike årstidene.
Bli kjent med ulike typer dyr i nærområdet. Oppleve, erfare, utforske naturen og livet i naturen. Lære om ulik dyr i nærområde.
Øve på å kaste søppel i riktig beholder. Bli kjent med ulike dyr, dyrenavn og væremåten deres. Bruke ulike typer naturmaterialer både i utelek og i formingsaktiviteter.
Bruke avfallsprodukter i lek. Lære å kaste søppel i riktig beholder. Sortere søppel og kaste i riktig beholder.
Bruke avfallsprodukter i lek og formingsaktiviteter. Bruke avfallsprodukter i lek og formingsaktiviteter.
Lære om gjenvinning og være med på å gjenvinne f.eks papir.

Antall, rom og form

Buvollen fagområdene 5
1 - 2 år 3 - 4 år 5 - 6 år
Barna skal få utforske og bli kjent med ulike tall og former. Barna skal få kjennskap til ulike materiell, former, størrelser og begreper innenfor matematikk og språk. Barna skal utforske og lære om ulike former, begreper, mønstre og farger.
De skal få kjennskap til ulike puslespill. Barna skal kunne telle, bruke regler og sanger. De skal bruke språket som redskap for logisk tenkning, filosofering og kommunikasjon.
De skal få utforske og orientere seg i barnehagen, både ute og inne. De skal bruke matematisk språk aktivt og sette ord på det vi ser rundt oss både i og utenfor barnehagen, i former og antall. De skal kunne kjenne tall opp til 10 og øve seg på å skrive dem.
De blir kjent med ulike regler for å telle. Erfare ulike plasseringer i rommet som f eks over, under, ved siden. De skal kunne navnet på ulike former som sirkel, trekant, kvadrat og rektangel.
Vite forskjell på ulike plasseringer i rom.

Etikk, religion og filosofi

Buvollen fagområdene 6
1 - 2 år 3 - 4 år 5 - 6 år
Barna skal oppleve å bli sett, hørt og forstått. Barna skal få erfare å forhandle, øve seg på å løse konflikter og lære seg å dele med andre. Barna skal vise toleranse og interesse for hverandre og ha respekt for at vi er ulike.
Deltar på samlingsstunder med fokus på jul og påske. De oppleve omsorg, vise empati og øve seg på å ta vare på hverandre. De voksne skal jobbe med forebygging mot mobbing og krenkende adferd. Barna skal få undre seg over ulike fenomener og filosofere på sitt nivå.
Samlinger der vi lager rom for undring. Barna deltar på samlingsstunder med fokus på ulike høytider. De skal utvikle evne til samarbeid med alle barn. De voksne skal forebygge mot mobbing og krenkende adferd.
Barna deltar på samlinger med fokus på ulike religiøse høytider.

Nærmiljø og samfunn

Buvollen fagområdene 7
1 - 2- år 3 - 4 år 5 - 6 år
Barna skal få delta og være en del av fellesskapet i barnehagen. Barna skal få oppleve å være deltaker i en gruppe gjennom ulike aktiviteter og lek. Barna skal få større medvirkning i valg av aktiviteter, både organiserte og frie aktiviteter.
De skal bli anerkjent for den de er. Barna skal bli hørt i sine ønsker og behov, og få være den de er. Barna skal bli godt kjent med nærmiljøet og at de er en del av samfunnet.
De skal bli kjent med nærmiljøet både i og utenfor barnehagen. De skal bli kjent med nærmiljøet som finnes i og rundt barnehagen. De skal bli kjent med skolen gjennom å delta på aktiviteter sammen med skolen og få trygghet rundt overgang barnehage/skole.
Barna skal oppleve å ha mulighet til å påvirke egen hverdag. Barna skal få kjennskap til grunnleggende trafikkopplæring.