3 Presentasjon av barnehagen
Barnehagens samfunnsmandat er å
- tilby barn under opplæringspliktig alder et omsorgs- og læringsmiljø som er til barns beste. Den skal både være en pedagogisk virksomhet og et velferdstilbud for småbarnsforeldre
- barnehagen skal støtte og ta hensyn til det enkelte barn, samtidig som hensynet til fellesskapet ivaretas
Om barnehagen
- vi tar imot ca. 60 barn mellom 0-6 år. I 24/25 har vi 58 barn
- vi har i år
- 14 barn født i 2019 (rød gruppe)
- 13 barn født i 2020 (blå gruppe)
- 10 barn født i 2021 (gul gruppe)
- 12 barn født i 2022 (oransje gruppe)
- 10 barn født 2023 (grønn gruppe)
- vi har fire avdelinger
- Trollhaugen - 18 barn 3-6 år
- Trolltun - 18 barn 3-6 år
- Småtroll - 10 barn 1-3 år
- Lykketroll - 12 barn 1-3 år
Barnehagen ligger i et villastrøk med en stor hage og et flott uteområde som inviterer til variert og allsidig lek.
Åpningstid
kl 07.00 - kl 16.30.
Vi vil ha beskjed dersom barnet kommer senere enn 09.45 og/eller blir hentet før 14.00, fordi det i dette tidsrommet er ulike aktiviteter som for eksempel turer.
Ferie- og fridager
Vi har åpent hele året, unntatt to uker i juli , jule- og nyttårsaften og helligdager.
Onsdag før Skjærtorsdag stenger vi kl 12.00.
Planleggingsdager/stengt
Vi har også stengt fem planleggingsdager hvert barnehageår, disse regnes som den 5. ferieuka for barna.
- 15. - 16. august 2024
- 29. november 2024
- 2. januar 2025
- 30. mai 2025
For mer informasjon om ferie for barna, viser vi til vedtektene for kommunale barnehager.
Vårt pedagogiske grunnsyn ut fra de fire grunnpilarene i rammeplanen
Lek – læring – omsorg – danning
Lek
Den viktigste delen av barnas hverdag er leken. Den er derfor utgangspunkt for alt arbeid i barnehagen. Leken skal være dominerende gjennom dagen i barns frie utfoldelse, men også i voksenstyrte aktiviteter og rutinesituasjoner.
Lek er barnas «arbeid», den er deres måte å bli kjent med seg selv og resten av verden på.
Det er viktig at alle barn opplever og lærer å fungere i samlek med andre barn.
Å ha gode lekeferdigheter gir god selvfølelse, glede og følelse av mestring.
Gjennom leken, og særlig rolleleken, utvikler barna sosial kompetanse og kompetanse i kommunikasjon – basiskompetanse som er viktig for videre utvikling.
Personalet i barnehagen skal legge til rette for god lek. De må observere og reflektere over det de ser, og hjelpe slik at alle barn blir inkludert i lek.
Læring
Barn lærer når de leker og leker når de lærer. Læring i barnehagen er derfor lekbasert.
Gjennom lek lærer barn bl.a.
- å ta hensyn, dele med andre, lytte til andre, hevde sine meninger og ønsker, vente på tur, utvikle kreativitet og fantasi, utvikle språket, uttrykke følelser, ta ansvar for egne handlinger, vise omsorg og toleranse, løse konflikter, tro på seg selv.
Barnehagen skal gi basiskompetanse, det vil si grunnleggende kompetanse barna trenger for å kunne utvikle seg videre og lære nye ting.
Barn lærer ved å erfare. De må gis mulighet til å undre seg, prøve og feile, lure på, undersøke og bruke sansene sine. Personalet må derfor legge til rette for allsidige opplevelser hvor de veileder og undrer seg sammen med barna. De må delta i det barna er opptatt av og legge til rette for medvirkning. De skal stimulere barnas nysgjerrighet og hjelpe dem med å finne svar på det de undrer seg over ved å finne fakta i bøker, via internett eller ved å utforske. Det er viktig å utvikle evnen til å lære.
Omsorg
For å trives, lære og utvikle seg er trygghet grunnleggende. Barn trenger trygge, tydelige voksne som vil dem vel. Alle barn skal føle seg sett og verdsatt, de skal bli lyttet til og inkludert i et fellesskap. Barnas grunnleggende behov skal ivaretas, samtidig som de skal lære å være en av flere og også lære å dele, vente på tur og ta hensyn til andre.
Det er også god omsorg å sørge for at alle barn er inkludert og føler seg verdsatt av andre barn, voksne og foreldre.
Barns behov for omsorg endrer seg etter alder, modenhet og ved spesielle behov. Yngre barn trenger mye hjelp med å dekke sine grunnleggende behov for mat, drikke, søvn, bleieskift, samt å finne ro og trygghet. Gode, forutsigbare rutine situasjoner og trygge fang er viktig for de minste. Eldre barn er mer selvstendige, men de trenger fortsatt voksne som en trygg og tilgjengelig base (jf.. trygghetssirkelen). God omsorg betyr også å gi rom for å la barna prøve og feile slik at de blir mer selvstendige og mestrer hverdagen sin. Personalet må legge til rette for å gi god omsorg ut i fra det enkelte barns behov og forutsetninger, slik at de får prøve selv og oppleve mestring.
God omsorg betyr også å gi rom for barn å prøve og feile. De skal lære å bli mer og mer selvstendige og å mestre hverdagen sin.
De voksne må legge til rette for og gi god omsorg ut fra det enkelte barns behov. De må legge til rette for barns mestring og la de prøve selv.
Trygghetssirkelen

Danning
Danning skal sette barnet i stand til å tenke selv, søke kunnskap, reflektere over og vurdere vedtatte sannheter, stille spørsmål og å yte motstand på egne og andres vegne.
Mens oppdragelse er ytre påvirkninger, er danning prosesser inni deg – som skaper deg som menneske. Det handler om verdier og holdninger.
Barnehagen skal bidra å gi barna verdier og holdninger som er grunnleggende i samfunnet, slik som toleranse, respekt, empati, likeverd og solidaritet. Dette må skje i samarbeid med hjemmet.
Målet er å bli gode mennesker med et godt selvbilde.
De voksne må legge til rette for barns medvirkning og innflytelse over egen hverdag. De må reflektere og snakke med barna når det oppstår vanskelige situasjoner i barnehagen, og veilede barna til å finne gode løsninger og hjelpe dem til å sette ord på følelsene sine.