Om Lillehammer barnehage

Velkommen til oss! Lillehammer barnehage er byens eldste barnehage og ligger i et rolig boligstrøk med flott uteområde.

Barnehagen ligger i et sentrumsnært villastrøk med en stor hage og utelekeplass som inviterer til variert og allsidig utelek. Barnehagen har stort fokus på språkutvikling og språkstimulering. Barnehagen vektlegger også fysisk aktivitet ute og inne, og har blant annet en egen skøytebane om vinteren. Vi har skøyter og ski til utlån til barna.

Barnas trivsel i bunnen

Lillehammer barnehage gir barna et variert og allsidig tilbud. I løpet av et barnehageår har vi jobbet med alle fagområder som rammeplanen for kommunale barnehager sier vi skal jobbe med. Vi ønsker at barna gjennom samspill med andre barn og voksne skal få delta aktivt i mange ulike aktiviteter. De skal få se, høre og gjøre.

Barnas trivsel og trygghet ligger i bunnen på alt vi gjør. Barn skal bli akseptert som den de er og få gode erfaringer med lek og samspill med andre barn og voksne i barnehagen. Alle barn skal bli sett og hørt - men barna skal også lære å tilpasse seg fellesskapet. Alle kan ikke få alt som de vil bestandig. Det er viktig å lære å ta hensyn, vente på tur, lytte til andre og vise empati. 

Vi skal fungere i et godt fellesskap, både store og små.

Språkarbeidet i barnehagen

Vi har stort fokus på språk og språkarbeid i barnehagen. Språk er helt grunnleggende for utvikling og læring, og for å fungere i et sosialt fellesskap. Barnehagen har også flere minoritetsspråklige barn og barna hos oss møter flere språk og kulturer, noe som er en berikelse. 

De ansatte bruker varierte metoder og hjelpemidler for å styrke alle barns språkinnlæring. Vi leser og samtaler mye med barna, og det brukes ofte konkreter som støtte til det som sies, både bilder og figurer mm. Alle avdelinger deler barna i mindre grupper i løpet av dagen, der språk og sosial kompetanse står i fokus. 

Uteliv

Lillehammer barnehage ligger sentralt til og har gangavstand til det meste. Vi kan gå til byen med alt den kan tilby, som bibliotek, kino, kulturtilbud, gågata, Søndre park med mer. Samtidig har vi kort vei til mange fine naturområder, som Norbana, Stampesletta, Kleivbakken, Maihaugen, Mesnaelva og skogen rundt der. Alle avdelingene er som regel på tur en gang i uka. 

Barnehagen har også et flott uteområde som er stort og variert med både asfalt og gress og trær og busker. Vi har bærbusker, eple- og plommetrær. Her er det nok å utforske for de aller minste barna. 

Om vinteren kan vi ake og gå på ski, og vi lager vår egen lille skøytebane. Barnehagen har ski og skøyter til utlån. Om sommeren kan vi sykle, sparke fotball, huske og klatre. Det finnes en flott gapahuk med bålplass. Barna er mye ute sommer som vinter.

Skoleklubb

En gang i uka samler vi alle skolestarterne til klubb. Det er stor stas å bli blant de eldste i barnehagen. Vi er opptatt av at barna skal oppleve progresjon og derfor er noen aktiviteter forbeholdt de eldste. Det foregår en del skoleforberdende aktiviteter, ut fra sentrale og lokale retningslinjer. Språk er også her et viktig område.

Vi følger kommunens planer for innhold i 5-årsgruppene og rutiner for overgang fra barnehage til skole. 

Mestring og klare sjøl

Vi har et mål om at barna i barnehagen skal bli selvstendige og mestre hverdagssituasjoner. Dette øver vi på allerede fra barna er små. Vi øver på å kle på og av seg selv, klatre opp og ned av stolen, klare seg selv på do, smøre mat, helle melk med mer. Her begynner vi i det små, og jo eldre barnet blir desto mer kan det klare selv.

Det å få muligheten til å prøve, feile, øve seg og stadig bli bedre gir barna en mestringsfølelse. Forskning viser også at det å lære ved å prøve og feile, kanskje også streve litt, men ikke gi opp, er en viktig erfaring for seinere utfordringer. Har du erfaring med at hvis du står på og ikke gir deg, så får du til det meste, er det nyttig seinere i livet når du støter på utfordringer. 

Barna får selvfølgelig hjelp og støtte, men hjelpen skal være slik at barnet får mulighet til å klare selv ut fra sine forutsetninger. Barn skal ikke hjelpes til hjelpeløshet.

Mat og måltider

Barnehagen har en kjøkkenassistent som tilbereder mat fem dager i uka. Vi er opptatt av et sunt og variert kosthold, og følger de kostholdsrådene som myndighetene gir.

Barna får varm lunsj to ganger i uka og brødmat tre dager i uka. I tillegg får de frukt/bær/grønnsaker og ettermiddagsmat hver dag. Dem som ønsker å spise frokost i barnehagen, tar med mat selv og får drikke i barnehagen.

Den varme maten variere mellom fisk, kjøtt og vegetar. Vi bruker grønnsaker til hvert måltid. Det lages en menyplan som foreldrene kan se på forhånd. Vi tar selvfølgelig hensyn til allergier og andre spesielle behov for enkelte barn.

Til maten får barna lettmelk eller vann å drikke.