Årsplan for Norbana barnehage

5 Barnas trivsel

I barnehageloven §3 står det: «Barna i barnehagen har rett til å gi utrykk for sitt syn på barnehagens daglige virksomhet. Barn skal jevnlig få mulighet til aktiv deltagelse i planlegging og vurdering av barnehagens virksomhet. Barnets synspunkter skal tillegges vekt i samsvar med alder og modning. I alle handlinger og avgjørelser som gjelder barn i barnehagen, skal hva som er best for barnet, være et grunnleggende hensyn.»

I Norbana betyr dette at vi

  • ønsker å ivareta barnas måter å prege hverdagen sin på. 
  • setter av tid til undring og refleksjon. 
  • gir barna rom (både i fysisk og psykisk forstand) for å uttrykke seg og handle sammen med andre. 
  • observerer barnas interesser og tar utgangspunkt i dette når vi planlegger aktiviteter og handlinger.
  • voksne har ansvar for å legge til rette for at barn skal utvikle seg mentalt og mestre motstand gjennom støtte og veiledning.

Barn vil oppleve utvikling og vekst når det får annerkjennelse av de rundt seg. Barnet vil kunne vokse seg sterkere mentalt og stå sterkere i seg selv når det opplever mestring.

Vi må hjelpe barna til å forstå seg selv og å bli klar over seg selv. Barn må bli sett, møtt og forstått. De må lære å omgås andre på en god måte, forstå grenser og utvikle sin emosjonelle intelligens. Barnet blir sterkt gjennom samspill med seg selv, andre mennesker og miljøet det lever i.

I barnehagen legger vi til rette for at barn skal ha innsikt i seg selv og andre rundt seg slik at det vil få et godt grunnlag for å utvikle sosial kompetanse og robusthet. Det vil kunne vokse seg sterkere mentalt og stå sterkere i seg selv når det opplever at det kan, mestrer og får den hjelp og støtte det trenger underveis.

Sosial kompetanse utvikles av anerkjennende og støttende relasjoner. Å vente på tur, dele med hverandre, lytte til det andre sier, delta i lek og lære seg å inngå kompromisser og å innordne seg felles avgjørelser er alle ferdigheter som vi øver på og som fremmer sosial kompetanse. Barna skal oppleve å bli respektert, få fysisk kontakt, og bli fortalt hva som ikke er akseptabel atferd. Det at hvert enkelt barn får oppleve dette er viktig, men like viktig er det at de ser at vi voksne reagerer på negativ atferd. Hovedfokuset vårt er å legge vekt på positiv atferd, jobbe forebyggende og sikre barna et godt psykososialt barnehagemiljø.

Mangfold, inkludering og livsmestring

Rammeplanen for barnehage tilsier at mangfold og gjensidig respekt er en av bestanddelene i barnehagens verdigrunnlag.

«Barnehagen skal bidra til at alle barn føler seg sett og anerkjent for den de er, og synliggjøre den enkeltes plass og verdi i fellesskapet.» (udir.no)

Det innebærer på den ene siden en bevisst oppmerksomhet rundt hvert barn som enkeltindivid, med sine kulturelle og personlige forutsetninger. På den andre siden innebærer det et bevisst forhold til begrepet fellesskap som en samlende og støttende kraft.

Dette er trygt forankret både i rammeplanen og barnehageloven. I kapitelet «mangfold og gjensidig respekt» i rammeplanen står det; «Barnehagen skal synliggjøre et mangfold i familieformer og sørge for at alle barn får sin familie speilet i barnehagen.»

Barnehagen skal gjennom hele året fremme likeverd og likestilling uavhengig av kjønn, funksjonsevne, seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, etnisitet, sosial status, språk, religion og livssyn. Vi skal jobbe mot at alle former for diskriminering og fremme nestekjærlighet.

I Norbana jobber vi mye med temaene mangfold, inkludering og livsmestring. Vi er opptatt av at alle barn skal få være seg selv uansett hvordan man føler seg. Alle er gode nok akkurat slik de er, og alle har like stor rett til å være en del av fellesskapet.

Vi ønsker å vise og lære barn at man skal ha respekt for hverandre, uansett hvem man er og hvordan man velger å leve sitt liv.

Barna skal få oppleve at det finns mange måter å tenke, handle og leve på. Hos oss er det viktig å visse barna at alle kan lære av hverandre, at vi er nysgjerrige på og undrer oss sammen over likheter og forskjeller. Alle barna skal føle seg sett og anerkjent for den de er. Alle barn har en plass og verdig i fellesskapet.

Mangfold for oss handler om inkludering og fellesskap uansett etnisitet, kjønnsidentitet, religion, funksjonsnivå, alder og familiebakgrunn.

Vi er opptatt av at «Jeg er meg, og det er greit!»