4 Barnehagens mål og fokusområder
Lillehammer kommune har utarbeidet en egen strategiplan for barnehage og skole, 2021-2025, som alle kommunale skoler og barnehager jobber etter. Et av målene i strategiplanen er: «Alle barn og elever skal oppleve et trygt, godt og inkluderende barnehage- og skolemiljø. Miljøet skal preges av mestring og motivasjon.»
Dette målet har vi i Norbana valgt å bygge videre på da det er en rød tråd til våre hovedmål
- Lek og fysisk aktivitet i et inkluderende fellesskap.
- Lekeklok barnehage med lekekloke voksne.
Det betyr at vi ønsker å ha fokus på at alle barn skal ha gode opplevelser her hos oss. Vi ønsker å ta barn på alvor gjennom å følge barnas initiativ. Vi legger vekt på barnas medvirkning gjennom dagen og lekens betydning for utvikling og læring.
Samtidig ønsker vi å fortsette å øke vår kompetanse innen lek, og betydningen av det å være en lekeklok barnehage med lekekloke voksne. Det kommende året har vi valgt å fortsette å jobbe med lek og lekens egenart og lekens verdi for barnas psykiske helse. Vi må tørre å utfordre oss selv i forhold til leken og lekemiljøet til barna. Kan vi endre lekemiljøet slik at det møter barnas behov bedre enn det gjør i dag? Hva slags leker trenger barna og hvilke leker bør det være mange nok av til alle barna på avdelingen? Må barna ha fabrikklagde leker eller kan vi supplere leken til barna med hverdagssaker som klokker, slalåmbriller, vesker osv.? Hvordan kan vi som ansatte hjelpe barna i leken for å styrke barnas psykiske helse?
- Vi ønsker å være med å hjelpe barna til å bli robuste, slik at barna står støtt i den de er. Utfordringer, mestringer, motgang og medgang er viktige faktorer i å rustes for fremtiden og livet. Det er viktig for oss at barna skal oppleve at de er bra nok som de er.
- I leken styrker barnet sin identitet og selvfølelse. Leken er en naturlig del av barnekulturen, et allment menneskelig fenomen der barna har høy kompetanse og engasjement. Leken er en grunnleggende livs og læreform som barn kan uttrykke seg gjennom. Det er viktig å huske på at leken er et mål i seg selv. Barn leker fordi det er gøy!
- Lekens kjennetegn er at den er en frivillig aktivitet som barnet selv velger å delta i.
- Leken er «på liksom», den ligger utenfor det vi oppfatter som den virkelige verden. Leken er lystbetont og er med på å styrke hvert enkelt barns selvfølelse og psykiske helse.
Fokus på lek er viktig med tanke på livsmestring for barnas fysiske og psykiske helse. Det å få muligheten til å bruke kroppen sin aktivt gjennom dagen gir barna individuelle muligheter for å få utløp for sine behov for bevegelse og aktivitet, det styrker barnas bevissthet rundt egen kropp og helse, og lek fremmer selvtillit gjennom mestring og følelsen av gruppetilhørighet
Vi ønsker derfor å gi barna mye tid til egen valgt aktivitet – spontanitet og lek ute og inne. Som lekekloke voksne har vi som mål å sørge for gode vilkår for alle barn sin lek. Vi skal kunne hjelpe leken videre, eventuelt leke oss ut av eller igjennom begynnende konflikter og hjelpe barn som er oppslukt i sin lek til å inkludere andre som har lyst til å være med.
Norbanas mål
Hovedmål
Alle barn og elever skal oppleve et trygt, godt og inkluderende barnehage- og skolemiljø. Miljøet skal preges av mestring og motivasjon.
Tiltak
- Bidra til at barna får erfaringer med å være en del av et inkluderende fellesskap
- Støtte barn når de møter motstand, nederlag og fremgang
- Skape opplevelser som gir utfordringer og glede
Voksne som
- Skaper trygge og omsorgsfulle rammer for alle barn
- Vi skal ruste barna til å bli robuste og stå støtt i den de er
- Oppmuntre barna til å tro på egen mestring og selvstendighet
- Anerkjenner og støtter barna i deres følelser, opplevelser og tankerekker
Delmål
Barna skal oppleve at de går i en barnehage som tar lek på alvor.
Tiltak
- Sørge for rom og tid til god lek
- Gi rom byttes ut med/mulighet for spontanitet
- Stimulere barnas fantasi slik at den gir næring til god lek og vennskap
- Tilføre barna felles opplevelser, kunnskap og materiell som de kan bruke for å utvikle leken sin
- Skape miljøer og trygge rammer som gjør at barna har lyst til å leke
Voksne som
- Tar barn og barns medvirkning på alvor
- Organiserer byttes ut med/legger til rette for og anerkjenner lekens betydning
- Sørge for at det materiellet barna trenger til leken er tilgjengelig
- Er engasjerte og en støtte i barnas lek ved behov
- Observerer leken og kjenner barnas forutsetninger og vet hva barna trenger
- Er en lekestarter der det er behov
- Veileder og deltar i barnas lek med humor og glede
- Stimulere barnas fantasi slik at den gir næring til god lek
- Hjelper barna til å utvikle lekekompetanse slik at de kan være i lek over tid
Barna skal oppleve samhold, tilhørighet og glede i samvær med andre barn.
Tiltak
- Veilede barna til et godt samspill.
- Legge til rette for at alle barn skal ha et godt fysisk og psykisk miljø der de opplever å bli inkludert og være en betydningsfull person i fellesskapet.
- Sørge for toleranse og ivaretakelse av mangfoldet i barnehagen.
- Bidra til å utvikle barnas relasjonskompetanse.
- Fellessamlinger og aktiviteter for hele barnehagen.
- Ta i bruk Lillehammer kommunes «Handlingsplan for et godt psykososialt barnehagemiljø».
Voksne som
- Er deltagende, empatiske og utøver god relasjonskompetanse.
- Hjelpe barna til å utvikle strategier for å takle medgang og motgang
- Hjelper barn til å bli kjent med egne følelser og anerkjenner følelsene til barna.
- Stiller krav etter barnets forutsetninger.
- Skaper grupper hvor barna får sjansen til å stryke egen status.
- Veileder barna i å løse konflikter.
Bruke Norbana, Skurvaskogen og barnehagens nærmiljø som en arena for fysisk aktivitet og kreativ lek med naturen som ramme.
Tiltak
- Barna skal oppleve frilek på tur og i barnehagens nærmiljø.
- Barna skal få oppleve at de får være med å forme uterommet og bruken av det.
- Bidra til at barna ferdes i og verner om naturen på en god måte.
Voksne som
- Sørger for at barna skal få oppleve eventyr, fantasi og kreative prosesser.
- Legger til rette for å lage nye lekemiljøer.
- Stimulerer til og gir rom for undring og filosofering.
- Legger til rette for bruk av blant annet ski, skøyter, sykkel, regelleker og lek som barna selv tar initiativ til.
- Formidler glede over å være ute og i bevegelse.
Barns trivsel - voksnes ansvar
I barnehageloven §3 står det: «Barna i barnehagen har rett til å gi utrykk for sitt syn på barnehagens daglige virksomhet. Barn skal jevnlig få mulighet til aktiv deltagelse i planlegging og vurdering av barnehagens virksomhet. Barnets synspunkter skal tillegges vekt i samsvar med alder og modning. I alle handlinger og avgjørelser som gjelder barn i barnehagen, skal hva som er best for barnet, være et grunnleggende hensyn.»
I Norbana betyr dette at vi ønsker å ivareta barnas måter å prege hverdagen sin på. Vi setter av tid til undring og refleksjon. Vi gir barna rom (både i fysisk og psykisk forstand) for å uttrykke seg og handle sammen med andre. Vi observerer barnas interesser og tar utgangspunkt i dette når vi planlegger aktiviteter og handlinger.
Barn vil oppleve utvikling og vekst når det får annerkjennelse av de rundt seg. Barnet vil kunne vokse seg sterkere mentalt og stå sterkere i seg selv når det opplever mestring.
Vi voksne har ansvar for å legge til rette for at barn skal utvikle seg mentalt og mestre motstand gjennom støtte og veiledning.
Vi må hjelpe barna til å forstå seg selv og å bli klar over seg selv. Barn må bli sett, møtt og forstått. De må lære å omgås andre på en god måte, forstå grenser og utvikle sin emosjonelle intelligens. Barnet blir sterkt gjennom samspill med seg selv, andre mennesker og miljøet det lever i.
I barnehagen legger vi til rette for at barn skal ha innsikt i seg selv og andre rundt seg slik at det vil få et godt grunnlag for å utvikle sosial kompetanse og robusthet. Det vil kunne vokse seg sterkere mentalt og stå sterkere i seg selv når det opplever at det kan, mestrer og får den hjelp og støtte det trenger underveis.
Sosial kompetanse utvikles av anerkjennende og støttende relasjoner. Å vente på tur, dele med hverandre, lytte til det andre sier, delta i lek og lære seg å inngå kompromisser og å innordne seg felles avgjørelser er alle ferdigheter som vi øver på og som fremmer sosial kompetanse. Barna skal oppleve å bli respektert, få fysisk kontakt, og bli fortalt hva som ikke er akseptabel atferd. Det at hvert enkelt barn får oppleve dette er viktig, men like viktig er det at de ser at vi voksne reagerer på negativ atferd. Hovedfokuset vårt er å legge vekt på positiv atferd, jobbe forebyggende og sikre barna et godt psykososialt barnehagemiljø.
Mangfold, inkludering og livsmestring
Rammeplanen for barnehage tilsier at mangfold og gjensidig respekt er en av bestanddelene i barnehagens verdigrunnlag.
«Barnehagen skal bidra til at alle barn føler seg sett og anerkjent for den de er, og synliggjøre den enkeltes plass og verdi i fellesskapet.» (udir.no)
Det innebærer på den ene siden en bevisst oppmerksomhet rundt hvert barn som enkeltindivid, med sine kulturelle og personlige forutsetninger. På den andre siden innebærer det et bevisst forhold til begrepet fellesskap som en samlende og støttende kraft.
Dette er trygt forankret både i Rammeplanen og barnehageloven. I kapitelet «mangfold og gjensidig respekt» i Rammeplanen står det; «Barnehagen skal synliggjøre et mangfold i familieformer og sørge for at alle barn får sin familie speilet i barnehagen.»
Barnehagen skal gjennom hele året fremme likeverd og likestilling uavhengig av kjønn, funksjonsevne, seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, etnisitet, sosial status, språk, religion og livssyn. Vi skal jobbe mot at alle former for diskriminering og fremme nestekjærlighet.
I Norbana jobber vi mye med temaene mangfold, inkludering og livsmestring. Vi er opptatt av at alle barn skal få være seg selv uansett hvordan man føler seg. Alle er gode nok akkurat slik de er, og alle har like stor rett til å være en del av fellesskapet.
Vi ønsker å vise og lære barn at man skal ha respekt for hverandre, uansett hvem man er og hvordan man velger å leve sitt liv.
Barna skal få oppleve at det finns mange måter å tenke, handle og leve på. Hos oss er det viktig å visse barna at alle kan lære av hverandre, at vi er nysgjerrige på og undrer oss sammen over likheter og forskjeller. Alle barna skal føle seg sett og anerkjent for den de er. Alle barn har en plass og verdig i fellesskapet.
Mangfold for oss handler om inkludering og fellesskap uansett etnisitet, kjønnsidentitet, religion, funksjonsnivå, alder og familiebakgrunn.
Vi er opptatt av at «Jeg er meg, og det er greit!»