8 Progresjonsplan - fagområdene
Progresjon i barnehagen innebærer at alle barna skal utvikle seg, lære og oppleve fremgang. Personalet skal utvide og bygge videre på barnas interesser og gi barna varierte erfaringer og opplevelser. Barnehagen skal legge til rette for progresjon gjennom valg av pedagogisk innhold, arbeidsmåter, leker, materialer og utforming av fysisk miljø.
Progresjonsplanen beskriver hvordan barnehagen jobber med de syv fagområdene som er beskrevet i rammeplanen. Planen skal også synliggjøre hvordan barnehagen jobber med overgangen barnehage-skole og satsningsområdene som er beskrevet tidligere i årsplanen.
I vår barnehage har vi aktiviteter i fargegrupper hver tirsdag. Bortsett fra grønn gruppe, er gruppene stort sett på tur denne dagen. Arbeidet med fagområdene står sentralt i aktiviteter og opplegg knyttet til disse turene.
I vår barnehage har vi aktiviteter i små grupper eller på tvers av avdelingene. Noen ganger deler barna seg opp i små grupper helt naturlig, andre ganger kan gruppene være delt inn etter alder eller ut fra barnas interesser.
Tirsdager har vi valgt som den dagen i uken vi legger til turer, utedag, aktiviteter inne eller ute. Denne dagen skal barna ha med seg sekk med mat og drikke.
Antall år barnet går i barnehage før skolestart kan variere. Likevel skal aktivitetene tilpasses og forbeholdes de enkelte aldersgrupper. Alle barn skal ikke nødvendigvis være med på alt.
Skolestarterne i Norbana kalles for Lilla-gruppe og har faste møtepunkter der de har fokus på å bli trygge i gruppen og forberede seg til overgangen til SFO og skole.
Det er utarbeidet en plan for overgang og sammenheng mellom barnehage og skole også kalt sway'n.
Kommunikasjon, språk og tekst
I Norbana barnehage skal barna få bygge opp begreper og språkforståelse på en lystbetont måte. Det er viktig med en tidlig innsats som leder barnet mot en positiv språkutvikling.
Konkret vil det si at vi legger stor vekt på rim og regler, sanger og lesestunder. Det blir satt av tid til dialoglesing (en voksen leser sammen med barna). Bøkene vil også være tilgjengelig slik at barna kan lese på egen hånd. Vi leser og dramatiserer for barna, og barna er noen ganger med og dramatiserer. Vi deltar på Litteraturfestivalen i sentrum, og legger gjerne turen vår innom biblioteket hvis vi er i sentrum. På storbarn jobber vi med de ulike mediene vi har rundt oss, og pc og iPad er et verktøy som barna etter hvert får jobbe med. Både i form av å spille ulike «lek og lær»- spill og helt enkelt ved å skrive bokstaver med hjelp av digitale verktøy. Vi har god erfaring med bruk av konkreter, bruk av storskjerm og språkposer fanger barnas oppmerksomhet og er et godt hjelpemiddel for de tospråklige.
Språk brukes i alle situasjoner inne og ute når vi leker, når vi er på tur eller ferdes i trafikken.
Vi er en barnehage med fokus på å utvikle barnas språkferdigheter og interesse for bøker. Dette gjør vi blant annet med lesestunder, fordype oss i ulike bøker og eventyr og aktiv bruk av sanger, rimordbok og regler i barnehagehverdagen. Det gir økte språkferdigheter, som igjen gir fortrinn i lek og utvikling av barns sosiale ferdigheter. Vi legger opp dagsrytmen slik at de ansatte har rom til å være aktive lytter og samtalepartnere, som gjennom hverdagssituasjoner skaper ro og gode samtaler som skaper gylne muligheter til god språkutvikling.
Progresjonsplan
Kropp, bevegelse, mat og helse
I Norbana barnehage skal barn få utvikle grunnleggende motoriske ferdigheter, kroppsbeherskelse, fysiske egenskaper, vaner og få innsikt i hvordan de kan ivareta helse og livskvalitet. Variert fysisk aktivitet både ute og inne er av stor betydning for utvikling av motoriske ferdigheter og kroppsbeherskelse. Dette bidrar til at barna får et positivt selvbilde og skaper gode sosiale ferdigheter. Vi deler barnas glede over stadig større kroppsbeherskelse.
Det jobbes med finmotorikken ved blant annet å klippe, tegne, male, bruke puslespill.
Grovmotorikken utvikles ved at barna går, løper, hopper, klatrer, balanserer, ruller, sykler, går på ski. Vi er ute og leker i all slags vær, og barna får erfaring i å bevege seg i ulikt terreng og underlag. Når vi er ute på tur får alle barna utfordringer som er tilpasset sitt nivå. Vi bruker sansene våre når vi skal ut på tur langs veien eller bare opp skråningen til Norbana.
Det legges til rette for mye fysisk aktivitet, spesielt ute, men også inne. Inne tilrettelegger vi slik at barna får mulighet til å hoppe, hinke, balansere og bevege seg til ulike sang- og bevegelsesleker.
Vi har en dagsrytme som tar hensyn til barns individuelle behov for mat, søvn og hvile.
Vi øver inn god håndhygiene ved at barna vasker hendene før måltider og etter at de har vært på do.
Barnehagen skal bidra til at dagen er organisert slik at det er en veksling mellom perioder med ro, hvile, aktiviteter og måltider, og vi skal bidra til at barna tilegner seg gode vaner, holdninger og kunnskap når det gjelder kost, helse, hygiene, aktivitet og hvile.
Alle barn skal få mulighet til å delta i matlagingen ut ifra sitt nivå.
Vi er opptatt av å ta barns psykiske helse og følelser på alvor gjennom å ha fokus på hvordan kroppen vår føles når man er lei seg, sint, glad osv. Vi jobber med temaet følelser og har fokus på at det er lov å kjenne på de ulike følelsen og hvordan man kan gi uttrykk for dem på en god måte, og hvordan man er en god venn når man ser at andre strever og trenger litt hjelp.
Kunst, kultur og kreativitet
Her i Norbana ønsker vi å gi barna mulighet til å kunne uttrykke seg gjennom ulike medier og materialer. Innenfor dette fagområdet skal barna få ta i bruk fantasi, kreativ tenking og skaperglede. Vi legger til rette for at skapergleden og fantasien får mulighet til å vokse gjennom å ha forskjellig materiell som for eksempel maling, farger, modellkitt, utkledningstøy og bøker liggende lett tilgjengelig. Vi sørger for at barna har tilgang på konkreter som blir brukt i samlingene slik at barna selv kan få leke ut de inntrykkene de får av oss voksne, og dermed få styrket sitt eget uttrykk.
Alle barna har sitt personlige uttrykk og det er viktig at vi følger barna i prosessen slik at vi styrker deres opplevelse av gleden over å skape noe. Det er i prosessen vi voksne gir barna oppmuntring og oppfølging i sine uttrykk. Derfor er prosessen den viktigste, og ikke det ferdige produktet. Vi lar barna oppleve at noen av uttrykkene deres blir presentert ved at vi henger opp ting de lager, og de får med seg tegninger og andre ting de har laget hjem.
Ved å ha fokus på å ha et fysisk miljø som virker stimulerende på barna ønsker vi å bidra til at barna skal ønske å ha det fint rundt seg. Dette kan i praksis si at vi henger opp tegninger/malerier som vi har lagd, eller at vi plukker blomster og pynter på bordet og barna kan hjelpe til å ordne til måltidet.
Sang og musikk er en gjennomgående aktivitet på avdelingen, ofte i organisert form som samling. Men også mer spontant; at barna ønsker å lytte til musikk selv, at vi voksne tar spontane samlinger eller at barna organiserer samlinger selv. Vi bruker instrumenter og lytter og lager ulike rytmer.
Gjennom byens kulturtilbud for barn har vi et godt og variert tilbud som vi setter stor pris på å bruke. Vi bruker for eksempel kunstmuseet, Maihaugen, Dølajazz og Norsk litteraturfestival.
Vi ønsker å bruke FN-dagen til å markere de forskjellige nasjonalitetene vi har knyttet til oss i barnehagen for å vise mangfoldet vi er en del av.
Natur, miljø og teknologi
Vi ser på naturen som en naturlig del av vår hverdag. Vi bruker årstidene og naturen med planter og dyreliv som utgangspunkt når vi gjør oss erfaringer med natur, miljø og teknikk. Barna skal bli kjent med elementene i naturen som vi omgir oss med. For eksempel trær, gress, sand, jord, stein, vann osv.
Vi er mye ute og barna får oppleve all slags vær. Vi følger de ulike årstidene, sanser hva som skjer i naturen og har samtaler om det.
Mye av det vi har rundt oss i hverdagen kan vi bruke opp igjen som leverposteibokser, melkekartonger osv. Barna skal bli gjort kjent med resirkulering og gjenbruk av det vi bruker i hverdagen vår. IPaden kan brukes til å google hva som skjer med det vi gjenvinner, hvem henter søpla vår og hvordan vi skal sortere.
Vi benytter Norbana og nærmiljøet rundt barnehagen aktivt. Vi er så heldige at vi er en barnehage som ligger sentralt med kort vei til skog og mark og til sentrum. Vi har fokus på miljøet og barna lærer hvordan vi skal ta vare på det. Vi lærer at vi ikke skal kaste søppel i naturen, men at vi tar det med tilbake til barnehagen der vi sorterer søppel.
Siden vi er miljøsertifisert barnehagen samtaler vi rundt bærekraftig utvikling, gjenbruk og sortering av det vi bruker i hverdagen. Hvordan kan vi være med å gjøre en forskjell?
Barna skal få erfaring med bruk av digitale verktøy gjennom digitale kameraer, bruk av pc og IPad og annet digitalt verktøy.
Antall, rom og form
Barna i Norbana barnehage skal få kjennskap til grunnleggende matematiske begreper. I den daglige samtalen med barna vil vi bruke begrepene og vi vil ha aktiviteter som spesielt omhandler disse.
Barna skal ha kjennskap til ulike geometriske former. Vi lager bilder av geometriske former, vi skaper ulike former og mønstre, vi leter etter ting som har forskjellige former både ute og inne.
Tall og mengder blir vi kjent med gjennom å telle hvor mange vi er, hvor mange gutter og hvor mange jenter. Vi kan se på tallene på kalenderen, se hvilken temperatur det er ute, se på tall på husene osv. Vi bruker også spill som går på tall og mengde.
Posisjon, plassering og størrelser omhandler begreper som først, sist, mellom, stor, liten, størst og minst. Gjennom dagen brukes matematiske begreper ved at vi teller med bruk av konkreter, vi benevner, vi ser skilt og husnummer når vi er på tur, vi bruker rim, regler og sanger. Vi gir barna forskjellige instrukser som for eksempel å stille seg bakerst i en rekke, foran den lengste, i midten osv.
Innenfor området mål og vekt finner vi begreper som lang, kort, lengst, kortest, tung, lett, full og tom. Vi blir kjent med disse begrepene gjennom å se på hvor høye vi er, måle lengder, veie når vi baker, se på ulike mengder og fasonger og undre oss over at like/ulike mengder kan ha lik/ulike fasonger og likevel veie det samme. Vi bruker også det materielle vi finner når vi er på tur til å lage mønster og benevner det, vi har lange pinner og korte pinner, tunge steiner og lette kongler.
Etikk, religion og filosofi
Barnehagen skal reflektere over og respektere det mangfoldet som er representert i barnegruppen, samtidig som den skal ta med seg verdier og tradisjoner i den kristne kulturarven. Det er viktig at barna gis anledning til ro og undring og tenkning, samtaler og fortellinger.
I Norbana vil det si at vi lærer barna å respektere hverandre, og vi jobber med å utvikle barnas empati. Vi tar vare på hverandre og er gode med hverandre.
Vi markerer kristne høytider som jul og påske. I forhold til barn med annet livssyn, religion eller kulturell bakgrunn i barnehagen er vi åpne for å få et innblikk i den kulturen sammen med barn og deres foreldre. I adventstiden ønsker vi å skape en rolig og god atmosfære i en ellers hektisk førjulstid.
Vi lærer barna å respektere hverandre, bistår barna i konfliktsituasjoner og jobber med å gi de gode løsninger for å løse eventuelle konflikter siden vi jobber forebyggende i barnehagen. Vi jobber bevisst etter plan mot krenkende atferd og mobbing som alle de kommunale barnehagene i Lillehammer jobber etter.
Vi undrer oss sammen med barna over livet i naturen, tar oss tid i hverdagen til å filosofere over de små mirakler. Vi voksne skal være åpne og lyttende, vi skal undre oss sammen med barna og vise barna at vi ikke alltid har svarene vi heller!
Vi har samtaler og filosoferer rundt hverdagsopplevelser slik som bruk av belte i bilen, bruk av hjelm når man sykler til barnehagen eller refleks når man går til barnehagen. Hva er viktig og er det noen forskjell på voksne og barn i forhold til dette?
Siden vi er miljøsertifisert barnehage samtaler og filosoferer vi med barna rundt temaer som omhandler bærekraftig utvikling, gjenbruk og sortering av det vi bruker i hverdagen. Hvordan kan vi være med å gjøre en forskjell og hvordan kan vi bidra til å ta vare på naturen rundt oss og bidra til et bedre miljø og klima på kloden vår?
Nærmiljø og samfunn
Barnehagen skal bidra til at barn møter verden utenfor med tillit og nysgjerrighet. Vi kan invitere inn til besøk i barnehagen, av for eksempel besteforeldre eller andre voksne, noe som bidrar til at barna opplever seg selv som betydningsfulle i fellesskapet. Turer ut av barnehagen gir også barna erfaringer om samfunnet utenfor. Når vi skal på bestemte turer, kan vi ta i bruk IPaden for å se på kart over veien dit vi skal. Vi kan se på forskjellige muligheter for å komme frem til bestemmelsesstedet – kan vi gå, bruke buss eller må vi kjøre tog?
Barna kan lage kart for å beskrive veien fra huset sitt til barnehagen – hva passerer de på veien av bygninger, butikker og veier? Vet de hva slags nummer de har på huset sitt. Vi går og ser på huset til barnet hvis det er i gangavstand til barnehagen, vi bemerker forskjellige bygninger og hus når vi passerer disse på turene vi har i nærmiljøet.
Barns medvirkning i barnehagehverdagen kan være første skritt for å få innsikt i og erfaring med deltagelse i et demokratisk samfunn. Vi legger stor vekt på barns medvirkning, og har et sterkt fokus på at barna skal få være med å påvirke sin egen hverdag. Alle skal føle at de blir tatt på alvor og er betydningsfulle.
Vi går turer i nærmiljøet for eksempel til Norbana, sentrum, biblioteket, Fabrikken, Maihaugen, skogen, parken og Sportsplassen.
Vi deltar på ulike kulturarrangementer som vi blir invitert inn på i nærområdet.