4 Barnehagens mål og fokusområder
Øversveen barnehage skal være den beste barnehagen å være barn i, forelder i og ansatt i. Vi skal vise omsorg gjennom å være anerkjennende, omsorgsfulle og tilstedeværende ansatte, som er rause og viser respekt for hverandres likheter og ulikheter. I barnehagehverdagen skal personalet bidra til at barna opplever mestring, vennskap, samspill og lek i et inkluderende barnehagemiljø.
Vi har et overordnet mål om å legge til rette for å styrke barns psykiske og fysiske helse ved la barna
- Utvikle troen på seg selv. Tørre å stå for egne valg og respektere andres.
- Utvikle et positivt selvbilde, ta imot og gi ros.
- Bli selvstendige og oppleve mestring.
- Få erfaring med egne følelser, og få støtte og erfaring med regulering av disse.
- Få erfaring med både medgang og motgang, slik at vi bidrar til å danne robuste barn.
- Utfordre motoriske ferdigheter ute og inne.
De foregående to årene har fokusområdet for barnehagen vært livsmestring og helse. Som en videreføring av dette har vi valgt å jobbe spesielt med leken i barnehagen i år.
Tema

For dette barnehageåret har vi valgt fokusområdet med bakgrunn i at leken er grunnleggende for barns utvikling. I Øversveen barnehage er fokusområdet vårt for barnehageåret 2024-2025:
«LEKEN – FOKUS PÅ VENNSKAP OG MESTRING»
Leken er indre motivert, frivillig og spontan, og er helt naturlig i barns liv. Leken fanger barnets interesse der og da, og er selve kjernen for barns trivsel, læring og utvikling. I Øversveen skal den prioriteres, og barna skal ha god tid til å leke. Personalet skal være en lekeressurs, som er sammen med barna «i leken». Sammen skal vi leke for å lære, slik at vi kan utfordre hverandre, mestre, støtte og veilede barna – og vokse sammen.
Leken er helt sentral og den viktigste aktiviteten vi gjør i barnehagen. Det skapes relasjoner, barna blir kjent med hverandre og vennskapsbånd knyttes. Det er i leken barna utvikler seg mest, både språklig og sosialt.
Ifølge rammeplanen skal leken ha en sentral plass i barnehagen, og lekens egenverdi skal anerkjennes. Barnehagen skal gi gode vilkår for lek, vennskap og barnas egen kultur. Leken skal være en arena for barnas utvikling og læring, og for sosial og språklig samhandling. Barnehagen skal inspirere til og gi rom for ulike typer lek både ute og inne. Barnehagen skal bidra til at alle barn kan oppleve glede, humor, spenning og engasjement gjennom lek - alene og sammen med andre (Kunnskapsdepartementet 2017:20).
Dette krever et personale som
- Er varme, sensitive og oppmerksomme på barns behov.
- Har en anerkjennende rolle og holdning.
- Tar barnas ønsker og interesser på alvor og inn i planleggingsarbeidet.
- Observerer og deltar aktivt i leken sammen med barna.
- Undrer seg sammen med barna.
- Støtter barnas fantasi.
- Legger til rette for allsidig lek og aktivitet.
- Tar ansvar for barns trivsel.
- Er gode grensesettere ved å være tydelige voksne.
- Er kunnskapsrike og kompetente.
- Er gode rollemodeller som veileder og støtter barna.
Alle avdelinger vil jobbe med det samme fokusområdet og dette skal være tydelig i det fysiske miljøet på avdelingene, pedagogisk dokumentasjon og i månedsbrev. Vi er opptatte av at barns medvirkning skal komme til syne i våre pedagogiske prosesser. Det betyr at det vil jobbes på forskjellige måter med de ulike alderstrinnene avhengig av interesser, alder og behov.
Barndom
Personalet i Øversveen skal anerkjenne barns livsverden, fantasi og undring. Barna skal oppleve hverdagsmagi, mestring og gleder over å være inkludert i et fellesskap i barnehagen. Barna og barndommen skal tas på alvor.
Barn trenger tidlig støtte for å kunne være rustet for livet og fremtiden på best mulig måte. Helt grunnleggende i dette arbeidet er en trygg og god barnehagehverdag. Personalet skal bidra til at barna utvikler et positivt selvbilde og opplevelsen av egenverdi gjennom ulike mestringsopplevelser psykisk, fysisk og sosialt. Personalet skal støtte barna i å mestre motgang, håndtere utfordringer og bli kjent med egne og andres følelser. Barnehagen skal inspirere til og gi rom for ulike typer lek både ute og inne. Barnehagen skal bidra til at alle barn kan oppleve glede, humor, spenning og engasjement gjennom lek - alene og sammen med andre (Kunnskapsdepartementet 2017:20).
I Øversveen barnehage skal personalet hele tiden sette barnet først, ha fokus på å støtte, veilede, anerkjenne og være tilstedeværende voksne for barna, slik at vi sammen kan mestre, lære, leke og utvikle oss i ett inkluderende fellesskap.
Gullklubben - overgang barnehage - skole
Lillehammer kommune ønsker å skape en god overgang og best mulig sammenheng mellom barnehage og skole for alle barn. Fem overgangslærere skal samarbeide med alle barnehager og skoler for å skape de beste forutsetninger for å lykkes med dette. Trygge barn lærer mest, og det er derfor viktig at barnehage og skole kjenner til hverandres innhold og arbeidsmåter, og at barna møter noe av innholdet de kjenner fra barnehagen når de begynner på skolen. Derfor må et godt samarbeid være etablert i god tid før barna skal begynne på skolen.
I Øversveen barnehage ønsker vi å gi «Gullklubben» et «kongeår». Det å være størst, skal ha en verdi i seg selv. Barna skal få varierte opplevelser som skaper forventinger gjennom året. Vi er opptatt av fellesskapsfølelsen, vennskap og respekt for hverandre. Barna skal kjenne på egen progresjon og mestringsfølelse. Barnehagen skal tilpasse innholdet etter det enkelte barns ferdigheter og interesser. Gullklubben har fokus på: Vennskap, selvstendighet og sosial kompetanse. Noe av det viktigste i forberedelsen til skole/SFO er å bli selvstendig, som å klare og kle på seg selv, gå på do, spise og pakke sekken sin selv. Barna skal lære seg å vise empati og forståelse for andre, oppleve å ha gode venner og å være et inkluderende medmenneske. Dette bidrar til å støtte barns livsmestring og helse, psykisk og fysisk.
Dette er noen av Gullklubben sine aktiviteter gjennom året
- Gullklubb hver dag, alle førskolebarna er sammen i egen gruppe hver dag. Vi har ulike aktiviteter gjennom uka.
- Høsttur til Sjusjøen med buss.
- «Skiglede» Vi lærer grunnleggende ferdigheter, med fokus på å ha det gøy. Vi prøver ut ulike teknikker på flatt underlag, i oppover og nedover bakker.
- Vintertur på ski til Sjusjøen. Vi tar bussen og spenner på oss skiene.
- Svømming – Vi har svømmeundervisning på Jorekstad våren 2025. Målet er at barna skal bli tryggere i vann og få grunnleggende svømmeferdigheter.
- Tarkus – Han er med oss i trafikken for å lære oss hvordan vi ferdes trygt.
- Gjensynsfest – Femåringene inviterer fjorårets skolestartere til barnehagen for lek, mat og hygge.
- Vi avslutter årene i barnehagen med en overraskelsesdag med mye moro, glede og spenning (blåtur).
Barns trivsel og barnehagemiljø
I Øversveen barnehage skal alle barn oppleve trygghet og trivsel. Personalet har ansvaret for at alle barna føler seg trygge og trives her hos oss. Dette skjer gjennom et godt barnehagemiljø, der trygghet, trivsel, anerkjennelse og engasjement preger hverdagen i barnehagen. Barna skal være i fokus i alt vi foretar oss, og de skal bli tatt på alvor. De skal oppleve et fang når de har behov for det og få trøst når det trenger det, og de få utfordringer og mestringsopplevelser. Vi vil at barnehagen skal være et godt sted å være og et godt sted å lære. Atmosfæren skal preges av humor, raushet og omsorg.
Sosial kompetanse utvikles gjennom hele livet, men grunnlaget legges i de tidlige barneårene. Gjennom lek og samspill med andre barn og voksne tilegner barna seg ulike kunnskaper, ferdigheter og verdier. Barnehagen er en arena der barna kan utvikle seg i relasjon med andre, utvikle empati, bygge vennskap og oppleve gleden ved å tilhøre et inkluderende fellesskap. Dette er også viktige målsettinger for det pedagogiske arbeidet. Vi vil at barna skal utvikle en god selvfølelse der de lærer å stole på seg selv, hjelpe seg selv og andre og tør å utfordre seg selv, både fysisk og psykisk. Personalet skal støtte og legge til rette for dette i det daglige arbeidet i barnehagen.
Foreldresamarbeid
“Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling”
(Barnehageloven §1 Formål).
Et godt samarbeid med foreldrene er viktig for kvaliteten i barnehagen. I Øversveen er vi opptatte av et gjensidig godt samarbeid og god kommunikasjon mellom hjemmet og barnehagen, preget av åpenhet og tillit hele veien, for barnets beste. Et godt samarbeid er viktig for å kunne legge til rette for det enkelte barnet når det gjelder trivsel, utvikling og læring.
Den daglige kontakten mellom hjem og barnehage ved levering og henting er viktig i samarbeidet. I tillegg har vi appen “Visma - min barnehage”. Dette er en digital kommunikasjonsplattform mellom hjem og barnehage. Her publiserer vi bilder, månedsplaner, månedsbrev, dokumenter og annen viktig informasjon fra barnehagens administrasjon. Inne i appen er det noe som heter dagbok. Her legges det ut et kort skriv fra dagen med bilder fra barnehagehverdagen.
Foreldresamtaler gjennomføres to ganger i året. Foreldresamtalene foregår individuelt, og omhandler barns utvikling og læring i barnehagen. Vi tilbyr fortløpende samtaler der det er behov for det. Nye foreldre tilbyr vi oppstartsamtale. Vi har to foreldremøter, et om høsten og et om våren.
Voksenrollen
Personalet skal se det enkelte barnet, i tillegg til barnegruppa som helhet. Vi skal gi barna omsorg, trygghet, støtte og mestring i barnehagehverdagen. Barnehagen skal være en trygg base for barna, der personalet er barnets sikre havn. Det er først når barnet har en trygg tilknytning til barnehagen og personalet at barna tør å utforske.

For at barna skal utvikle seg, trenger barnet både trygghet, omsorg og støtte. Personalet i Øversveen skal være gode rollemodeller og omsorgsfulle voksne som kan å tolke og se barnas ulike kommunikasjonssignaler og behov. Det er viktig at personalet deltar aktivt i barns lek, og at vi fungerer som en utviklingsstøtte i barnehagehverdagen. Dette støtter og bidrar til at barna får oppleve gode og trygge relasjoner og mestring i barnehagen. Trygghetssirkelen er en modell som viser til barnets behov for beskyttelse og omsorg, utforskning og lek.
Trygg tilknytning
I det daglige arbeidet med barna i Øversveen barnehagen, skal vi bruke trygghetssirkelen som et utgangspunkt for tilknytning. Personalet skal være større, sterkere, klokere og god. Ved å følge barnets behov når det er muligheten for det, og være tydelige når det er nødvendig. Barna skal møtes av trygge, omsorgsfulle, nære, tilgjengelige, tilstedeværende og lyttende voksne. Samtidig som barna skal få trøst, beskyttelse, bekreftelse og nærhet.
Personalet skal
- Være med barna å leke, utforske og undre seg sammen med barna.
- Gi barna støtte i sin utforskning.
- Være nær barnet, og være trygge og omsorgsfulle.
- Utfordre, motivere og stimulere til andre læringsfremmede aktiviteter som skaper mestringsfølelse hos barnet.
- Barnet skal alltid vite at det er en trygg voksen, som er der for å møte barnet på deres behov. Barna skal føle seg betydningsfulle i fellesskapet.
Personalet har stor betydning for kvaliteten i barnehagen. Personalet skal være kompetente og profesjonelle i arbeidet sitt. I Øversveen barnehage skal vi utvikle oss faglig, der målet vårt er å utgjøre en forskjell til barnets beste hver dag. Hos oss skal alle barn, foreldre og ansatte møte hverandre med et «Hei» og et smil når vi kommer til barnehagen. Personalet er ansvarlige for at barna skal oppleve trygghet, tilhørighet og trivsel her i Øversveen.