Årsplan for Saksheim barnehage

4 Barnas trivsel og barnehagemiljø

I barnehagen skal de voksne anerkjenne og ivareta barndommens egenverdi. Det er viktig at alle som går i barnehagen skal få en god barndom og oppleve trivsel, vennskap og lek. Barnehagen er et sted hvor barnet er mye av tiden sin, og det er viktig at barnet får kjennskap til deltakelse i samfunnet som er med å bidra til det grunnleggende for et godt liv. Alle barna som går i barnehagen, blir sett på og møtt som et individ og med respekt. I barnehagen må man se alle barn med ulike forutsetninger, perspektiver og erfaringer. Alle barn skal få oppleve demokratisk deltakelse ved å være med å bidra og medvirke i planlegging og hverdagsaktiviteter. I barnehagen skal alle barn erfare det å være betydningsfulle for fellesskapet. De skal få være i et positivt samspill med barn og voksne. Vi i barnehagen skal aktivt legge til rette for utvikling av vennskap og et sosialt fellesskap. Vi ønsker å gi alle mulighet for å knytte vennskapsbånd i barnehagehverdagen, og vi vil legge til rette for og jobbe mot at alle har venner i barnehagen. Vi gjennomfører barnesamtaler i barnehagen, der får alle barna som ønsker en uavbruttsamtale om sin hverdag i barnehagen. Samtalene går på barnets trivsel, vennskap, og barnehagens innhold. Tilbakemeldingene fra barnesamtalene tar vi med oss inn i planleggingen, og evalueringen av barnehageåret. Lillehammer kommune har handlingsplan for et godt psykososialt barnehagemiljø, denne finner dere i sin helhet på Lillehammer kommune sin nettside.

Språk er avgjørende for læring, sosiale relasjoner og vennskap. Det å kunne kommunisere med voksne, andre barn, sette ord på følelser og erfaringer er viktig gjennom hele livet. Vi har derfor fokus på språk og språkstimulering i barnehagen. Hele barnehagehverdagen er full av gode situasjoner for å lære nye ord og begreper. Samtaler med barna rundt bordet ved måltider og bord aktiviteter, i garderoben, ved stellebordet og i selve leken. Turer i nærmiljøet inneholder mange samtaler om hva man opplever og ser på turen. Personalet er viktige rollemodeller som, støtter, lytter og oppmuntrer til samtaler. Vi skal også fortsette jobben med «Klare sjøl». Der vi jobber med å bevisstgjøre oss voksne i barnehagen og foreldrene til å la barna klare mest mulig selv. Vi må oppmuntre dem til å prøve, hjelpe og tilrettelegge for at barna skal mestre mest mulig selv. Mestringsfølelsen er avgjørende for barnas selvbilde og selvfølelse. Alle barn er forskjellige, og for at barn skal oppleve mestring i hverdagen er det viktig at de oppgavene de får er av slik art at de selv kan klare det. Barna får også gleden av å kunne hjelpe hverandre, og å kunne ta imot hjelp av en venn. Dette gjelder i alle situasjoner, som påkledning, rydding, måltider, lek og oppgaver. Barna lærer å bli selvstendige og de voksne sparer helse ved for eksempel unngå unødvendige løft.

Omsorg en stor forutsetning for at barn skal føle en trygghet og trivsel og utvikle empati og nestekjærlighet. I barnehagen skal alle barna oppleve å bli sett, forstått, respektert og få den hjelp og støtte de trenger og har behov for. En omsorgsfull relasjon er preget av lydhørhet, innlevelse og evne og vilje til samspill. God omsorg styrker barns forutsetninger for å utvikle tillit til seg selv og andre, gode relasjoner og til gradvis ta større ansvar for seg selv og fellesskapet. Omsorg i barnehagen handler både om relasjon mellom personalet, barna og om barnas omsorg for hverandre. Å gi barn mulighet til å gi hverandre, og til å ta imot omsorg er et viktig grunnlag for utvikling av sosialkompetanse.

I barnehagen skal man ha en helsefremmende og forebyggende funksjon for å bidra til å utjevne de sosiale forskjellene. Barns fysiske og psykiske helse skal fremmes her. Barnehagen sin oppgave er å bidra til barns trivsel, livsglede, mestring og følelse av egenverd og vennskap. Barnehagen skal være en arena hvor barna opplever fysisk aktivitet daglig, og vi lager mat sammen med barna for å gjøre de bevisste på sunn og god mat.