Årsplan for Saksheim barnehage

5 Foreldresamarbeid

Barnehagen skal sammen med hjemmet samarbeide om barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig læring. Kommunikasjonen mellom barnehage og hjem må være til stede for barnets beste. Vi har to foreldremøter pr. barnehageår, et på høsten og et møte på våren. På høstens første foreldremøte dette barnehageåret har vi invitert helsestasjonen til foreldremøte, der tema vil være foreldrerollen. På vårens foreldremøte vil vi dokumentere fra barnehageåret som har gått, og evaluere sammen med foreldregruppen. Foreldregruppen har også mulighet for å komme med innspill til innhold i foreldremøtene gjennom SU.

Levering -og hentesituasjoner er en viktig arena for informasjonsutveksling. Det er mye hjemme som kan påvirke barnets dag i barnehagen, ved å dele informasjon med barnehagen kan vi møte, og forstå barnet bedre gjennom dagen. Det er også viktig huske på at ikke all informasjon kan tas i hente- og leveringssituasjoner, har dere behov for en ekstra foreldresamtale er det bare å ta kontakt med barnehagen.

Foreldreråd og samarbeidsutvalg skal sikre samarbeidet mellom barnas hjem og barnehagen. Foreldrerådet består av alle foresatte i barnehagen. SU representanter velges på barnehageårets siste foreldremøte, foreldrerådet velger sin representant. De ansatte velger sin egen representant, og styrer deltar på møtene. (Barnehageloven § 4 Foreldreråd og samarbeidsutvalg)

Foreldrenes Su representant barnehageåret 2024-2025: Torunn Hvale Melbø og Karl Emil Engen. 

Barnehagens representant: Astrid Rønningen Kraabøl.

Foreldresamarbeidet

  • Skal først og fremst sikre barna gode utviklings- og aktivitetsmuligheter i nær forståelse med barnets hjem.
  • At foreldre og personalet har en felles forståelse for barnets behov og utvikling. Alle foreldre får tilbud om minimum to foreldresamtaler hvert år. Fokuset i samtalene er barnets trivsel og utvikling i barnehagen. Foreldre er barnehagens viktigste samarbeidspartner, så ved behov og ønske kan både personalet og foreldre be om flere samtaler.

 

Samarbeid med andre instanser 

Vi har også samarbeid med andre instanser i kommunen. Kommunen har ansvar for at de ulike tjenestene for barnefamiliene er godt koordinert. For at barn og foreldre skal få et mest mulig helhetlig tilbud til beste for barns oppvekst og utvikling, kreves det at barnehagen samarbeider med andre tjenester og institusjoner i kommunen. 

Tverrfaglighet og helhetlig tenking bør stå sentralt. Både foreldre og barnehagen kan ha behov for å samarbeide med ulike hjelpeinstanser. Ved samarbeid må bestemmelsene om taushets- og opplysningsplikt i barnehagen overholdes. Målet med tverrfaglig samarbeid er å kvalitetssikre tilbudet til hvert enkelt barn og få til et tett samarbeid mellom barnehage, foreldre og eventuelt hjelpeapparat. Barn som har behov for eller rett til tjenester ut over det barnehagen skal dekke, gis tilbud om dette. Alle tiltak, henvisninger eller utredninger vil skje i samråd med det enkelte barns foresatte.

Voksenrollen

Det er personalet som har ansvaret for å skape gode relasjoner til barna, gode relasjoner fremmer barnas selvbilde, trivsel og læring. Alle barn skal bli sett og hørt, og bli møtt med anerkjennelse av de voksne i barnehagen. I barnehagen skal personalet være gode rollemodeller både for barna, og for hverandre. Det er viktig å være tilgjengelige og åpne, samt lytte til barnas ønsker og behov. Vi ser det enkelte barn, og samtidig barnegruppa som en helhet. Vi skal være en trygg base for barna i barnehagen, og for å bli det må vi være forutsigbare, tilstedeværende, både i lek, omsorgsituasjoner. 

Vi må være tilgjengelige for barna når de trenger oss, og samtidig legge til rette for at lek kan være litt skjermet fra de voksne når barna blir litt eldre. Vi skal delta i lek sammen med barna, men vi skal se hvert tilfelle om det er behov og ønske for en voksen i leken. Mange barn kan finne leken selv, derfor er det viktig at vi voksne ser dette. Vi skal være med å veilede barna i konfliktsituasjoner, slik at de etter hvert kan håndtere disse selv.