4 Barnehagens mål og fokusområder
Våre to overordnede hovedmål for barnehageåret 2024/2025 er
- Alle barn skal oppleve et trygt, godt og inkluderende barnehagemiljø. Miljøet skal preges av mestring og motivasjon.
- Alle barna skal hver dag få oppleve bevegelsesglede og mestring.
Alle barn skal oppleve et trygt, godt og inkluderende barnehagemiljø. Miljøet skal preges av mestring og motivasjon.
Det første målet er hentet fra kommunens strategiplan for barnehage 2021-2025. Et trygt og inkluderende barnehagemiljø er viktig, og det starter fra første møtet med barnehagen. I år har vi valgt å arbeide med boken «Se barnet innenfra» av Brandtzæg, Torsteinson og Øiestad. Boken tar for seg hvordan man skal arbeide med tilknytning i barnehagen. Boken gir blant annet en grundig innføring i Trygghetssirkelen og viser ved bruk av modellen som basis hvordan de ansatte i barnehagen kan øke sin bevissthet om barns behov og skape, trygghet, vise godhet, regulere barns følelser og hjelp til i lek og vennskap. Arbeidet med boken vil vare gjennom hele barnehageåret – på personalmøter, planleggingsdager, ledermøter og avdelingsmøter.
I vår barnehage skal vi skape trygghet og inkludering ved at personalet være gode rollemodeller som er tett på og tilstedeværende. De ansatte skal sørge for at alle barn blir sett og anerkjent for den de er, og de skal vise barna hvordan alle kan lære av hverandre. Barnehagen skal samtidig gi felles erfaringer og synliggjøre verdien av fellesskap og anerkjennelse.
Voksenrollen er viktig om vi skal lykkes i arbeidet med å la hvert enkelt barn daglig få oppleve mestring og føle seg inkludert. De voksne skal legge til rette, motivere og støtte barna i alle hverdagens ulike utfordringer. Barnehagen skal gi barn troen på seg selv og andre. Mestring trenger ikke kun bety å mestre noe og å ha tilegnet seg en ferdighet, det handler også om prosessen med å takle en utfordring og tørre å prøve. Prosessen er like viktig som mestring av selve ferdigheten.
Personalet skal ha med seg kommunens verdiord (profesjonalitet, respekt og ansvarlighet) inn i alt de gjør, i alle hverdagssituasjoner, hele dagen. I rammeplanen for barnehager står det at barnehagen skal fremme likeverd og likestilling uavhengig av kjønn, funksjonsevne, seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, etnisitet, kultur, sosial status, språk, religion og livssyn. Personalet skal reflektere over sine egne holdninger for best mulig å kunne formidle og fremme likeverd og likestilling.
Alle barna skal hver dag få oppleve bevegelsesglede og mestring.
Med bevegelsesglede mener vi all form for aktivitet hvor vi bruker kroppen vår. Vi legger til rette for at barna skal få utfolde seg i trygge og varierte omgivelser. Vi skal gi barna rike opplevelser og erfaringer som gir barna mestringsfølelse. Utfordringene barna møter skal være tilpasset den enkeltes nivå slik at utfordringen verken blir for lett eller vanskelig.
De voksne skal være inspirasjonskilde og tett på barna. Kropp imiterer kropp. Helsedirektoratet anbefaler at barn i alderen 1-5 år bør være i allsidig fysisk aktivitet med varierte bevegelser, aktiviteter og lek i minst 180 minutter fordelt utover dagen. 3-5 åringer er anbefalt å ha 60 minutter av aktiviteten med moderat til høy intensitet. Vi er dette bevisst og har det med i vår planlegging av aktiviteter i barnehagen. De fysiske aktivitetene skal ha fokus på mestringsglede fremfor prestasjon, for også å prøve å stimulere de barna som er fysisk inaktive til å få et godt forhold til fysisk aktivitet.
Trygghetssirkelen - COS (circle of security)
Som nevnt så arbeider vi barnehageåret 24/25 med boken «Se barnet innenfra» av Brandtzæg, Torsteinson og Øiestad. Boken gir en grundig innføring i Trygghetssirkelen og viser ved bruk av modellen som basis hvordan de ansatte i barnehagen kan øke sin bevissthet om barns behov og skape, trygghet, vise godhet, regulere barns følelser og hjelp til i lek og vennskap.
Personalet er bevisste trygghetssirkelen i vår hverdag i barnehagen. Alle barn er født med tilknyttingsbehovet, der de automatisk søker beskyttelse og omsorg fra nære voksne. De er samtidig også født med et annet behov og det er å utforske og mestre omgivelsene (selvstendighet). Dette ser du tydelig når barna smaker på og utforsker alt som er i rekkevidde.
Tilknytting: barnets avhengighet og behov for beskyttelse og omsorg.
Utforsking: barnets selvstendighet og behov for å undersøke og mestre verden.
Disse behovene er avhengige av hverandre. For at barnet skal våge å utforske må barnet føle seg trygg og under beskyttelse. Barnet må ha en viss ro inne i seg for å kunne være nysgjerrig på verden. Samtidig kan det oppleve å bli redd, sint og trøtt når verden oppdages, da trer behovet for nærhet og trygghet frem igjen. Dermed er disse behovene helt avhengige av hverandre.

Trygghetssirkelen er et verktøy vi kan bruke for å forstå og møte barnas behov. Trygghetssirkelen er en visuell sirkel, der den voksne er den trygge og sikre havnen. Når barnet er utforskende, beveger det seg ut fra den trygge havnen, barnet er da oppe i sirkelen. Barnet er fremdeles avhengig av voksne i form av støtte, hjelp ved behov og glede med barnet. Når barnet er nede i sirkelen har barnet behov for beskyttelse, trøst, godhet og organisering av følelsene sine (Powell, Cooper, Hoffman, Marvin, 2015).
Barnet vil til enhver tid bevege seg opp og ned i sirkelen og det vil være en dynamikk mellom avhengighet og selvstendighet.
Trygge relasjoner viser seg å ha stor innvirkning på barna psykiske helse og legger grunnlaget for videre emosjonell, sosial og kognitiv utvikling. For at de voksne i barnehagen skal kunne etablere trygg tilknytning til barna, er de avhengig av å kunne forstå barnet innenifra (Brantzæg, Torsteinson, Øiestad, 2015).
Fokusområder
Som en del av barnehagens organisering av lek og læring i hverdagen er avdelingene bevisste på å dele barna inn i mindre grupper. Gjennom å dele barnegruppen i mindre grupper skaper vi en bedre læring- og lekearena for barna. De ansatte kommer tettere på barnet, mindre gruppe gjør ofte at barna kjenner på økt trygghet innad i gruppen, vi ser lettere samhandling mellom barn, det er ofte enklere å ta ordet i gruppen, og det er mer ro og økt sjanse for konsentrasjon ved å skjerme barna i mindre grupper.
Lek
Leken er grunnleggende når barn skal forme seg som mennesker. Det er gjennom leken barna lærer og bearbeider inntrykk og opplevelser. Leken gir barna kognitive, språklige, kroppslige, motoriske, følelsesmessige og sosiale opplevelser og erfaringer. Den er en viktig arena for trivsel, læring og utvikling og vi ønsker at leken skal ha en fremtredende plass i barnas liv i barnehagen vår. De voksen skal være støttende og observante i barnas lek. Vi skal se hva som interesserer barna, inspirere de, komme med ideer og rekvisitter som kan føre leken videre. Vi skal være der barna er, være støttende, veiledende og hjelpe med igangsetting av lek for de som trenger det. Det er også viktig at vi verner om leken. Er det en lek som er godt etabler og som fungerer fint er det ikke alltid det passer at noen andre kommer inn i akkurat den leken. Da skal en voksen være til stede og finne andre lekemuligheter.
Våre tiltak for å oppnå dette
- De voksne skal gi barna verktøy til å komme inn i lek og samspill med andre barn.
- Vi skal delta, observere, støtte og berike leken.
- Være bevisste på at det fysiske lekemiljøet.
Sosial kompetanse
Sosial kompetanse er en forutsetning for å fungere godt sammen. Vi ønsker at barna skal ha en gruppefølelse, samhørighet og kunne identifisere seg med avdelingen de går på.
Barna skal føle at de har venner de kan leke og være sammen med, men det skal også være en aksept for å ville leke alene.
Voksne i barnehagen snakker aktivt med barna om å være en god venn, respektere hverandre, lytte, samarbeide, dele og hjelpe. Voksen skal være tilgjengelige og tilstedeværende for barna slik at de er trygge på at de kan komme og få hjelp hvis de tenger det.
Barnegruppene på avdelingene blir delt inn i mindre grupper slik at barna får en bedre leke-og-læringsarena gjennom større voksen kontakt og ved at det er lettere for barna å forholde seg til færre barn om gangen.
Våre tiltak for å oppnå dette
Tilrettelegge for felles opplevelser og aktiviteter der barna opplever mestring, egenverdi og utfordrer barna til å samarbeide med hverandre.
- Vi lærer barna om omsorg, turtaking, empati, selvkontroll og selvhevdelse.
- Oppmuntrer barna til å si ifra til hverandre ved å bruke ord i samhandling med andre barn, slik at de blir kjent med egne og andres grenser.
- Gjennom mindre lekegrupper opplever barna å bli sett og hørt, veilede i lek og skape gode relasjoner med andre.
Barns medvirkning
Barns medvirkning i barnehagen handler om å gi barn muligheten til å være med på å bestemme i saker som angår dem selv. Det er en viktig del av barnehagens arbeid. Det handler ikke utelukkende om å overlate all makt til barna, men om å anerkjenne barnas tanker og meninger. Medvirkning er ikke en metode, men en holdning til hvordan vi er sammen med barn. Barna skal oppleve respekt som individer, erfare at de er en del av et fellesskap, og å være delaktige i avgjørelser som må fattes på et demokratisk vis. Slik mener vi de også lærer å respektere hverandre, flertallsbestemmelser og det utvikles en kultur som styrker barnas opplevelse av å vokse opp i et levende og velfungerende demokrati.
Våre tiltak for å oppnå dette
- Til rette legge rommene, slik at de blir spennende og utviklende for barna, slik at de får en mulighet til å medvirke og påvirke hverdagen sin.
- Møte barna på deres interesser og opplevelser, og at vi samtaler med barna, slik at de erfarer at de påvirker og medvirker i egen hverdag.
- Vi snakker om følelser i hverdagen, lærer dem å forstå egne og andres følelser. Bruke hverdags situasjonene og samlingsstunder til å snakke om å forstå andres og egne følelser.
Livsmestring og helse
I rammeplanen for barnehager står det at barns fysiske og psykiske helse skal fremmes i barnehagen (RP 2017.11). Vi skal gi barna varierte opplevelser og erfaringer der barna blir møtt på sitt nivå i trygge omgivelser. Vi legger til rette for at barna skal oppleve glede gjennom fysisk aktivitet og bevegelse. Mestring handler om at barnet får til noe det ønsker, selv om det ikke lykkes med en gang. Ansatte skal fungere som støttende stillas. Mestring gir glede og tro på egen læring, men det er også viktig at barna lærer seg å tåle ikke å lykkes med en gang uten å miste motet. Vi har fokus på arbeidet med psykisk helse gjennom inkludering og fellesskap.
Våre tiltak for å oppnå dette
- Barna skal få oppleve glede og mestring gjennom variert lek og fysisk aktivitet, både inne og ute.
- Alle barn skal føle de blir sett og få positiv oppmerksomhet hver dag. Vi skal anerkjenne barna og jobber for at de skal utvikle et trygt og godt selvbilde, i seg selv og i møte med andre. Barnas følelser og opplevelser skal bli møtt og anerkjent.
- Barna skal være deltagende og oppleve matglede gjennom et variert kosthold. Kosthold er også viktig hvor barna skal få et variert kosthold og godt forhold til mat og helse.
- Vi bruker materiale fra Stine Sofies Barnehagepakke.
Kommunikasjon og språk
Rammeplanen forteller at alle barn skal få god språkstimulering gjennom barnehagehverdagen, og alle barn skal få delta i aktiviteter som fremmer kommunikasjon og en helhetlig språkutvikling. Språk er med i alt som skjer i barnehagen, for eksempel i leken eller overgangssituasjoner. Både det nonverbale og verbale språket er viktig. Personalet skal være seg bevisst at de fungerer som språkmodeller for barna på alle arenaer, ute og inne. Barnehagen skal være med på å fremme leselysten hos barn og voksne, og samtidig påse at vi daglig jobber bevisst med språkutvikling i barnehagen. Å fortelle eller lese bøker for barn er god språkstimulering. Via fortellinger og bøker kan barna blant annet møte nye verdener, lære ord og begreper og møte et mer situasjonsuavhengig språk. Det er et mål at barna blir glade i bøker og lesing.
Våre tiltak for å oppnå dette
- Vi bruker språket aktivt i leken på alle læringsarenaer.
- Vi setter ord på barns opplevelser og det som skjer rundt dem.
- Vi benytter konkreter og deler barna inn i mindre grupper for å styrke språket.
- Vi har samlingsstunder med sang og bevegelse.
Omsorg
Omsorg for oss er å bry seg, inkludere og respektere hvert enkelt barn, se de og ta hensyn til deres behov og utfordring. Alle barn er forskjellige og trenger derfor ulike tilnærmingsmåter. Barna trenger trygge og forutsigbare rammer, faste rutiner og tydelige voksne som setter grenser. Ansatte skal fungere som en trygg havn for barna for å gi de omsorg og støtte barna i dere utforskning.
Vi skal skape gode relasjoner til hvert enkelt barn og hjelpe barna til å få gode relasjoner seg imellom. Vi tar ansvar og viser omsorg gjennom vår pedagogiske virksomhet på en måte som gjør at barnet føler seg akseptert, anerkjent og støttet.
Våre tiltak for å oppnå dette
- Vi bruker trygghetssirkelen I hverdagen og personalmøter (COS).
- Aktive og tilstedeværende voksne som er med på å skape forutsigbare og trygge rammer.
- Samarbeider med foreldrene til barnets beste.
Læring
Barns læring og utvikling skjer i et dynamisk samspill mellom barnet og miljøet det vokser opp i og er nært sammenvevd med omsorg, lek og danning. Hos oss skal barna få bruke hele kroppen og alle sanser i sine læringsprosesser. Ved å møte barna der de er, observere og være engasjerte voksne i interaksjon med barna skaper vi trygge barn som vil lære å utvikle seg. Vi skal bidra til et inkluderende fellesskap som legger til rette for at barna kan bidra i egen og andres læring. Ansatte skal fungere som støttende stillas. Barna skal møte veiledende og engasjerende ansatte som tar barnas initiativ, undring, nysgjerrighet, kreativitet og læringslyst på alvor.
Våre tiltak for å oppnå dette
- Vi tilrettelegger det fysiske miljøet ut ifra barnas interesser og behov.
- Vi deler barna inn i mindre grupper for å skape bedre læring- og lekearena for barna. ro og konsentrasjon, og for at nære relasjoner skal ivaretas.
- Personalet tilrettelegger for gode læringsmuligheter og allsidig lek gjennom undring og refleksjon sammen med barna.
- Personalet sørger for gode rutiner som gir trygge rammer for alle barn.