Årsplan for Vingar barnehage

5 Foreldresamarbeid

Vi ønsker at alle foresatte skal føle eierskap og tilhørighet til barnehagen, samtidig som de skal oppleve at de har mulighet for å være med å påvirke barnas hverdag. Et nært samarbeid mellom barnehage og hjem gir de beste forutsetninger for gode år i barnehagen for barna. Det er foresatte som kjenner sine egne barn best og vi er så heldige at vi får låne dem noen timer om dagen.

 Som foreldre/foresatte er dere barnehagens nærmeste samarbeidspartnere. Dere har ansvaret for barnas oppdragelse, mens barnehagen skal være en støtte for dere i omsorgs- og oppdrageroppgavene. Vi arbeider for at samarbeidet skal være preget av åpenhet, tillit og gjensidig respekt. Vi ønsker at dere foreldre skal være med på å skape den gode barnehagen. Alle foresatte skal være sikre på at barna har en trygg hverdag.

Alle som jobber i Vingar barnehage er underlagt reglene for taushetsplikt i forvaltningsloven §13.

Ved siden av den daglige fysiske kontakten ved bringe/hente-situasjoner har vi også en digital kommunikasjonsplattform mellom barnehage og hjem i form av appen «Visma – Min barnehage». I appen kan man kommunisere mellom hjem-barnehage og alle planer, informasjon og dokumentasjon publiseres i appen. I appen har man også en funksjon som heter min dagbok. I dagboken vil dere kunne se små innlegg fra hverdagen på barnets avdeling.

Barnehagen arrangerer også foreldremøter og foreldresamtaler. Barnehagen inviterer foreldre til individuelle foreldresamtaler. Barnehagen tilbyr også oppstartsamtaler for nye foreldre. Foreldresamtalen er en fortrolig samtale mellom foreldrene og barnehagepersonalet om det enkelte barns trivsel, utvikling og aktiviteter i barnehagen.

Barnehagen har ulike arenaer der vi har et formelt samarbeid med foresatte. Foreldrerådet består av alle foreldrene. I tillegg har barnehagen et samarbeidsutvalg (SU). SU består av fire foresatte, fire ansatte, samt styrer som representerer eier (kommunen) av barnehagen.

Hvert år inviterer barnehagen foresatte til noen faste uformelle arrangementer i løpet av barnehageåret hvor målet er at vi skal bli bedre kjent, foresatte skal få et innblikk i vår hverdag og utvikle et sosialt nettverk i nærmiljøet. Et eksempel på et slikt arrangement er Lucia-feiringen. Andre eksempler på arrangement er julegrantenning, dugnad og sommeravslutning for barna. Noen av arrangementene organiseres av foreldrene gjennom SU.

Voksenrollen

Personalet er den viktigste faktoren når det gjelder kvaliteten i barnehagen. Rammeplanen (2017) stiller store krav til de ansatte med fokus på at barnehagen er en lærende organisasjon hvor personalet skal reflektere rundt faglige og etiske problemer, holde seg oppdatert og være tydelige rollemodeller. Personalet har også i oppgave å ivareta relasjonene mellom barna seg imellom, barn og voksne og personalet og foreldre.

Samfunnsmandatet har, i samarbeid og forståelse med hjemmet, et ansvar å ivareta barns behov for omsorg og lek og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. Vi som voksne skal se lek, omsorg, læring og danning i sammenheng.

Det vi som voksne gir av omsorg, respekt og toleranse til barna, vil gi barna trygghet og troen på seg selv i det fellesskapet som barnehagen er. Den viktigste oppgaven vi voksne har er å inngå i gode samspill med barna, vise forståelse og ha godhet ovenfor dem. Et samspill som er bygget på verdier og beviste handlinger er et godt grunnlag for utvikling og læring i barnehagen. Samspillet i barnehagen er avgjørende for barnas utvikling rundt den sosiale kompetansen og selvfølelse.

Som voksen i barnehagen må vi fungere godt med kollegaer, sammen og hver for oss. Vi må være beviste på kompetansen vår, hva vi er gode på og hva vi må jobbe mer med. Vi vil være trygge, åpne støttespillere og veiledere. Med rom for enkelt individer, vil vi møte barna på en måte slik at de føler seg verdsatt og sett.

Vi voksne skal være trygge, lekene, tydelige og ha et stort og varmt hjerte for enkeltbarnet!