Til deg som er barn eller ung

Som barn skal du ha det godt hjemme, du skal kjenne deg trygg og merke at de voksne du bor sammen med er glad i deg. Barnevernet kan hjelpe deg og familien din dersom dere har det vanskelig hjemme.

Det er foreldres ansvar å gi barna sine god omsorg. Hvis foreldrene ikke strekker til, kan barnevernet hjelpe med å sørge for at barn og ungdom får den omsorgen, tryggheten og muligheten til utvikling som de har krav på. 

Den viktigste oppgaven til barnevernet er å gi barn, unge og familier hjelp og støtte i vanskelige situasjoner. Barnevernet skal gjøre det som er best for barnet.

Kontakt oss

Du kan kontakte oss ved å 

  • ringe oss direkte på tlf.: 94 13 31 75.
  • ringe servicetorget vårt på tlf.: 61 10 77 00 og be om å få snakke med noen i barnevernet.
  • skrive brev til 
    Barneverntjenesten i Lillehammer 
    Postboks 986
    2626 Lillehammer
  • be en voksen hjelpe deg, som for eksempel læreren eller treneren din, helsesykepleier eller en annen voksen som du stoler på.

Voksne kan også ta kontakt med oss for å be om hjelp, eller si ifra dersom de tenker at et barn trenger hjelp til å få det bedre.

Hva skjer når du eller noen andre har vært i kontakt med oss?

Vi pleier først å snakke med foreldrene. Hvis du kommer til oss uten foreldre, vil vi avtale med deg hvordan og når vi snakker med dem. 

Vi vil snakke med deg om hvordan du har det og hvordan vi best kan hjelpe deg. 

Ofte snakker vi også med læreren din og andre som kan være med å fortelle hvordan de tror du har det.

Deretter finner vi ut hvordan vi kan hjelpe dere.

Eksempler på hjelp kan være:

  • En person som gir foreldrene dine råd om hva de kan gjøre så du får det bedre. Dette kalles familieveiledning.
  • En voksen som du kan gjøre hyggelig ting sammen med, kalt støttekontakt.
  • En familie du kan være hos noen helger etter at dere har blitt kjent med hverandre. Dette kalles besøkshjem.

Men vi kan også sammen finne på andre ting som kan hjelpe.

Det er ikke alltid vi som kan hjelpe deg og familien din best. Da kan vi snakke med andre som kan hjelpe på en bedre måte.

Husk at du ofte ikke er alene i å ønske hjelp til familien din. Ofte ønsker også de voksne i familien hjelp for at dere skal få det bedre.

Hva skjer hvis det vi gjør ikke hjelper?

Hvis du har det veldig vanskelig hjemme, kan det hende at det ikke blir bedre selv om vi hjelper til. Da må vi se om det vil være best for deg om du bor et annet sted enn hjemme. Det kan være hjemme hos en annen familie som passer på deg som om du var deres barn (fosterhjem). 

Noen ganger bor barn sammen med tre til fem andre barn i et hus. Her jobber det voksne som passer på barna (institusjon). Barna går på skole i nærheten av institusjonen og driver med vanlige fritidsaktiviteter.

Både barn som bor i fosterhjem og på institusjon pleier å få besøk av familien sin eller dra hjem på besøk.

Vi vil alltid høre på dine meninger, men noen ganger kan vi ikke gjøre akkurat som du ønsker.

Vil du klage på noe?

Er du over 15 år har du lik rett som foreldrene dine til å klage på det vi bestemmer. Da kan du ta kontakt med oss. Vi kan hjelpe deg med å skrive klagen. 

Hvis vi ikke forandrer mening, skal vi noen ganger sende den til statsforvalteren som sjekker om barnevernet gjør det de skal. Statsforvalteren må bestemme seg for om de er enige eller uenige med deg og/eller foreldrene dine.