Serveringsbevilling

Når trenger du serveringsbevilling?

Planlegger du å starte en virksomhet hvor det serveres mat og/eller drikke, må du ha serveringsbevilling.

Et serveringssted er et sted hvor det serveres mat og/eller drikke og hvor gjestene kan spise og/eller drikke på stedet. Serveringssteder kan være restauranter, kafeer, konditorier, gatekjøkken, potetvogner, puber og bensinstasjoner.

Skal du starte et serveringsted som har alkoholservering? Da må du også søke om skjenkebevilling. 

Slik får du serveringsbevilling

  • Daglig leder ved stedet må ha bestått etablererprøven for å kunne søke om serveringsbevilling. Bevillingen gis til selskapet som eier stedet.
  • Serveringsloven stiller krav om uklanderlig vandel. Vi innhenter vandelsuttalelse fra skattemyndigheten og politiet.
  • Hvis det er et eierskifte må du søke om egen serveringsbevilling senest 30 dager etter at du inngikk avtale om overdragelse.

Søk om serveringsbevilling

Du søker om serveringsbevilling ved å fylle ut søknadsskjema for skjenke-, salgs- og serveringsbevilling.

Søk om serveringsbevilling

Dokumentasjon til søknad

Følgende dokumentasjon må legges ved søknaden: 

  • Firmaattest for alle firma som er involvert i driften
  • Utskrift av aksjeeierbok
  • Dokumentasjon på daglig leders ansettelse ved serveringsstedet
  • Dokumentasjon på bestått etablererprøve for daglig leder
  • Tegning/skisse av serveringsarealet inne og ute
  • Brukstillatelse fra bygningsmyndighetene
  • Leiekontrakt
  • Kopi av melding til Mattilsynet

Hva skjer etter søknaden er sendt?

Etter at søknaden er sendt til kommunen, vil vi foreta en lovpålagt vandelskontroll av personer og selskaper som har innflytelse på driften av serveringsstedet.

Saksbehandlingstiden er 4-8 uker fra fullstendig søknad er mottatt. Det tas forbehold om at forsinkelser kan forekomme grunnet innhenting av uttalelse om vandel fra andre myndigheter.

Servering må skje i overenstemmelse med serveringsloven og Lillehammer kommunes forskrift om åpningstider (PDF, 419 kB).