12 Om vedtaks- og innstillingsrett
Kommunestyret kan delegere myndighet til utvalg kommunestyret selv har opprettet, jf. kommuneloven § 5-7. Kommunestyret gir utvalgene en begrenset vedtaksmyndighet innenfor sine ansvarsområder. Vedtak må fattes i tråd med bestemmelsene i kommuneloven, i samsvar med rammer og retningslinjer kommunestyret har vedtatt og i tråd med alminnelige forvaltningsrettslige prinsipper.
Utvalgene har vedtaksmyndighet i følgende sakstyper:
- Myndighet delegert iht. delegeringsreglement.
- Utvalgene skal kunne sende saker som tilhører deres fagområder på høring og behandle saker som har vært på høring, så sant dette ikke kommer i konflikt med bestemmelser i loven. Dette gjelder også planer etter plan- og bygningsloven innenfor eget fagområde.
- Behandling av administrative rapporter som gjelder de respektive sektorer og som ikke trenger å gå videre til kommunestyret.
- Vedta høringsuttalelser på vegne av kommunen innenfor utvalgets fagområder (dersom det anses viktig at kommunen gir et svar, men ikke nødvendig at kommunestyret står bak høringsuttalelsen).
I saker utvalgene ikke kan avgjøre selv, innstiller utvalgene direkte til kommunestyret i følgende tilfeller:
- I saker innenfor sitt ansvarsområde som ikke har økonomiske konsekvenser.
- I saker med økonomiske konsekvenser innenfor vedtatt budsjett for området. Dette innebærer at utvalgene, etter saksutredning og innstilling fra administrasjonen, får myndighet til å innstille direkte til kommunestyret når det gjelder omdisponeringer innenfor sine respektive sektorers vedtatte budsjettrammer.
I saker som ikke har dekning innenfor vedtatt årsbudsjett eller økonomi- og handlingsplan innstiller utvalgene til formannskapet.