Tips og råd

Hjelpemidler

Det finnes en rekke ulike tekniske hjelpemidler som kan bidra med å gjøre hverdagen enklere for personer med demens. Flere av hjelpemidlene har som hensikt å øke sikkerheten i hjemmesituasjon. Andre hjelpemidler kan gjøre hverdagen enklere ved å bistå med tidsorientering, stedsorientering og planlegging. 

Nytten av ulike hjelpemidler må vurderes opp mot allerede godt innarbeidede rutiner og tilgang på hjelp fra nærstående. I mange tilfeller er det kanskje tilstrekkelig å tilrettelegge ved å få tips og råd til struktur for å  løse et behov. Noen hjelpemidler må anskaffes privat, og du finner et utvalg av disse i oversikten under.

Ergoterapeut i hukommelsesteamet bistår med informasjon og veiledning, gjør vurderinger og søker om hjelpemidler. For øvrig kan gode rutiner og struktur i hverdagen bidra til å opprettholde selvstendighet lenger, og generelle tips og råd om fallforebygging og tiltak ved nedsatt syn og hørsel, er allmenngyldige i den forstand at alle kan ha nytte av det for å planlegge for egen alderdom.

Tips og råd

Nyttige nettsider og kontakter

  • Nasjonalforeningen for folkehelsen er en frivillig organisasjon som jobber med demens og hjerte- og karsykdommer. På hjemmesiden ligger mye nyttig informasjon om demens. 
  • Demenslinjen: Nasjonalforeningen for folkehelsen har et telefonnummer med spesialsykepleiere som er tilgjengelige for å svare på spørsmål om demens, og kan gi gode tips og råd. Demenslinjen er åpen mandag til fredag kl. 09.00 til 15.00. Tlf.: 23 12 00 40
  • Lillehammer demensforening er en lokal interesseorganisasjon for personer med demens og pårørende. Foreningen er organisert under Nasjonalforeningen for folkehelsen, og arrangerer blant annet åpne møter om demens og pårørendeskoler for innbyggerne i kommunen.
  • Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse jobber innen fagområdene demens, alderspsykiatri, utviklingshemming og funksjonshemming.