Innhold på denne siden:
Målinger i Lillehammer
Luftkvaliteten påvirker alles helse, og noen må planlegge hverdagen avhengig av luftkvaliteten i området. Derfor overvåkes luftkvaliteten i Lillehammer med to målestasjoner i sentrum. Den ene målestasjonen står på Bankplassen i Kirkegata, og gir målinger for et område med mye biltrafikk. Den andre målestasjonen står ved Lillehammer barnehage, mellom Gamlevegen og Th. Lundes veg, og gir et eksempel på luftkvaliteten i et sentrumsnært boligområde. Du kan finne informasjon fra våre to målestasjoner på Norsk institutt for luftforsking sin nettside luftkvalitet.nili.no.
Varslet luftkvalitet
Miljødirektoratet har en egen tjeneste for varsling og informasjon om luftkvalitet. Den finner du på luftkvalitet.miljodirektoratet.no.
Hvis du som privatperson vil bidra til bedre luftkvalitet, kan du bytte ut gamle vedovner med nye, rentbrennende ovner. Lillehammer kommune har et tilskudd til boligeiere som bytter til rentbrennende ovner.
Vi deler ut tilskudd til 30 husstander i 2025. Tilskuddet er på inntil 3000 kroner. Tilskuddet gjelder boliger, ikke fritidsboliger, i et avgrenset område som dekker mye av boligbebyggelsen i Lillehammer kommune.
Slik søker du
- Som søker må du registrere deg ved kommunens servicetorg, hvor du vil få utlevert et avtaleskjema.
- Du må dokumentere kjøp og montering av ny ovn, fjerning av gammel ovn og innlevering til godkjent avfallsmottak.
- Når den nye ovnen er ferdig montert og den gamle ovnen er innlevert på Roverudmyra miljøpark, leveres ferdig utfylt avtale med bekreftelser tilbake til servicetorget.
- Deretter vil du motta et varsel om tidspunkt for tilsyn fra Lillehammer region brannvesen.
Dersom alt er i orden, vil du få utbetalt tilskuddet. Du må registrere at ovnen din er ferdig montert innen 1. november 2025.
Nasjonalt Beregningsverktøy for lokal luftkvalitet har nylig blitt utviklet. Verktøyet skal hjelpe kommunen med å løse viktige oppgaver etter forurensingsforskriften og sørge for god arealplanlegging. Dette er viktig blant annet for å planlegge best mulig luftkvalitet der folk bor og skal bo.
Nasjonalt beregningsverktøy for luftkvalitet er utarbeidet av Norsk institutt for luftforskning (NILU) i samarbeid med Meteorologisk institutt på oppdrag av Miljødirektoratet. Webtjenesten presenterer data i form av kart over luftforurensningssituasjonen for blant annet Lillehammer i 2015 for de viktigste komponentene (svevestøv (PM10, PM2,5) og NO2). Det er sagt at oppdaterte data (2016 osv.) vil kunne publiseres på et senere tidspunkt.
Hvilken informasjon finnes i beregningsverktøyet?
- Forurensningskart: Viser utbredelse av luftforurensningen i byene. Kartet viser hvor det er mye luftforurensning og hvor grenseverdiene i forurensningsforskriften ble overskredet i 2015.
- Befolkningseksponering: Tabeller som oppgir antall personer som i 2015 ble utsatt for nivåer over grenseverdiene i forurensningsforskriften.
- Kildebidrag: Viser hvor mye trafikk, vedfyring, skipsutslipp og bakgrunnsverdier (langtransportert forurensing) betyr for konsentrasjonen av forurensende komponenter.
- Luftsonekart: Viser soner med forskjellige aktsomhetsnivåer i byene og tettstedene.
- Utslippsdata: Utslippene visualiseres på kart som viser hvor utslippene skjer. Kartene kan også differensieres på ulike typer kilder. I tillegg vises fordeling av totalutslippene gjennom paier.
Les mer:
Lillehammer kommune har fått utarbeidet en tiltaksutredning for lokal luftkvalitet. Tiltaksutredningen er utarbeidet med bakgrunn i at måleverdier for svevestøv har vist at det kan være risiko for brudd på grenseverdiene for lokal luftkvalitet.
Mengden svevestøv fra de mest trafikkerte veiene er periodevis høy, spesielt på vinterstid. Som forurensningsmyndighet skal kommunen utrede og gjennomføre nødvendige tiltak for å redusere forurensingsnivåene dersom de overskrider øvre vurderingsterskel i forurensningsforskriften i minst tre av de siste 5 årene. På bakgrunn av dette mottok Lillehammer i 2019 et vedtak fra Miljødirektoratet om å utarbeide tiltaksutredning for PM10 og benzo[a]pyren i henhold til forurensningsforskriftens § 7-9.
Tiltaksutredningen omfatter kartlegging, handlingsplan og plan for episoder med høy luftforurensning. Utredningen viser at Lillehammer kommune allerede har implementert og planlagt tiltak som har positiv effekt på den lokale luftkvaliteten, og en viktig del av arbeidet med lokal luftkvalitet vil være å videreføre tiltakene som allerede gjennomføres. Slitasje av veidekke, piggdekkbruk og bruk av veggrus bidrar til oppvirvling av svevestøv og er hovedårsak til tidvis høye nivåer av PM10. Perioder med tørt vær vinter, vår og høst er derfor utfordrende.