Dimensjoneringssaken i Lillehammer

Etter oppdrag fra kommunestyret har Lillehammer kommune utredet hvordan vi bør rigge oss for framtiden når det gjelder barnehager, skoler og eldreomsorg. Mye er i endring, og Lillehammer kommune er nødt til å tilpasse sin aktivitet.

Sammenliknet med i dag vil det være dobbelt så mange 80-åringer i Lillehammer om 16 år. Mange vil også utvikle demens med påfølgende behov for omsorg og pleie fra kommunen. 

Når det gjelder de yngste viser prognosene at barnetallet ikke kommer til å øke i årene som kommer, og antall barn er skjevt fordelt på barnehagene og skolene vi i dag har til rådighet. Flere bygg er også nedslitte.

Alt dette må sees i sammenheng. Utviklingen er ikke særskilt for Lillehammer, hele Kommune-Norge har mange av de samme utfordringene.

Berører hele Lillehammer-samfunnet

Hvor mange barnehager, skoler og helseinstitusjoner trenger vi, hvor store skal de være og hvor skal de ligge? Hvilke bygninger bør rehabiliteres, bør noen avvikles og hvor kan vi bygge nytt til hvilken kostnad?

Dette er spørsmål utredningene som er gjort belyser. Å ikke endre på noe er ikke et alternativ dersom vi skal klare å møte framtidens utfordringer.

Kommunens veivalg i dimensjoneringssaken vil ha store konsekvenser for Lillehammer-samfunnet, og vil berøre mange innbyggere og ansatte. Men merk at vi snakker om endringer gjennom flere faser i et 20-års perspektiv. Det er få tiltak som kan gjennomføres umiddelbart.

Gangen i saken

Først legger kommuneadministrasjonen fram alle fakta og kunnskap som er samlet gjennom flere måneder. En utdyping av konseptene under kommer i kommunestyremøtet 25. januar 2024, men fra 18. januar vil du finne alle dokumenter knyttet til møtet i politisk møtekalender.

Kommunestyret skal ikke vedta noe i saken 25. januar, det skjer først 23. mai 2024. I mellomtiden skal det være en høring om saken, hvor politikerne ønsker engasjement fra innbyggere og ansatte i kommunen. Ordfører har også varslet at politikere ønsker å besøke enkelte enheter, samt avholde et folkemøte om saken.

Se alle dokumentene til dimensjoneringssaken i kommunestyret.

Saken ligger som sak nummer to.

Fristen for å sende innspill til høringen var 22. mars 2024. Se nyhetssaken og høringsinnspillene som kom inn.

Kort om konseptene

Under er en kort oversikt over konseptene i saken. Utdypende informasjon om konseptene finner du i de politiske dokumentene.

Konsept 0: Dagens situasjon

Beskriver forventet utvikling ved fravær av tiltak.

  • Barnehage: Alle eksisterende kommunale barnehager (unntatt Sykehusbarnehagen) opprettholdes.
  • Skole: Alle eksisterende skoler opprettholdes.
  • Helse: Kun endringer i henhold til vedtatt tjenesteprofil.

Konsept 0+: Lite og sakte

Samme som i konsept 0, men med store investeringer i bygg som oppgraderes til høyeste nivå; tilstandsgrad 1 og egnethet 1.

Konsept 1: Mye og gradvis

  • Barnehage: Avvikle noen barnehager. Bygge ny barnehage med 120 plasser.
  • Skole: Legge ned noen skoler og overføre elever til skoler med bedre tilstandsgrad og egnethet. Flere alternative løsninger for ungdomsskole. Søre Ål skole får ny idrettshall og modulbygg til ansatte.
  • Helse: Omstille i tråd med vedtatt tjenesteprofil, bygge ut flere ulike typer heldøgns omsorgsplasser som for eksempel modulbygg, nye sykehjem og demenslandsby.

Konsept 2: Mye og raskt

Mye av det samme som i konsept 1, men med høyere tempo, store omstillinger og investeringer på kort tid.

Høringsrunde

Som nevnt over, har det vært en høring til denne saken. Det skjedde etter kommunestyremøtet 25. januar. Fristen for å sende innspill til høringen var 22. mars 2024. Se nyhetssaken og høringsinnspillene som kom inn.

Se også disse sakene om noe av arbeidet som er gjort: