Nå bør du måle radon

Radonmålesesongen er i gang! Skal du måle radon, bør du måle minst to måneder i løpet av perioden fra oktober til april. 

Fra midten av oktober og til midten av april er det sesong for å måle radon. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) anbefaler alle å måle radon i hjemmet sitt, og alltid etter ombygginger.

Les mer om radon på Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) sine nettsider. 

I boligblokker kan det være tilstrekkelig å måle i et utvalg av leilighetene.

For boliger som er leid ut, er det gitt grenser for radonnivået i strålevernforskriften. 

Anbefalinger for Lillehammer

Risikoen for høye radonverdier ser ut til å være størst i Lågennære områder ved Fåberg, på begge sider av vassdraget, og i områder nær Lågen/Mjøsa ved Vingnes. Måleresultatene er for få til at en kan si om tendensen er den samme i Vingrom. 

I de to førstnevnte områdene er det særlig viktig at det blir gjort målinger i alle boliger som har leilighet eller oppholdsrom i førsteetasje eller underetasje. Det er høy sannsynlighet for at det finnes boliger med radonverdi over tiltaksgrensa i alle deler av kommunen. 

For kommunen som helhet viser vi derfor til Statens stråleverns anbefalinger om at alle bygninger bør måle radon regelmessig, og alltid etter ombygginger.

Strålevernets anbefalinger for radon 

Alle bygninger bør ha så lave radonnivåer som mulig og innenfor anbefalte grenseverdier:

  • Tiltaksgrense på 100 Bq/m3
  • Så lave nivåer som mulig – tiltak kan også være aktuelt under tiltaksgrensen
  • Maksimumsgrenseverdi på 200 Bq/m3

Radonmålinger bør utføres som langtidsmålinger i vinterhalvåret med sporfilmmetoden. Radonreduserende tiltak i eksisterende bygninger bør være årsaksspesifikke, rettet mot identifiserte radonkilder og søke å oppnå så lave radonnivåer som mulig.

Hvor er det radon i Lillehammer? 

Norges geologiske undersøkelse (NGU) har et nasjonalt aktsomhetskart for radon. Dette viser hvor utsatt ulike områder er, altså om det er høy eller lav sannsynlighet for at det er mye radon i berggrunnen. 

Merk at det kan være store lokale forskjeller, og to nabohus kan ha helt ulike radonnivåer.

Gå til aktsomhetskart på ngu.no for å se hvor det er sannsynlig med radon.