Med dagens sikkerhetspolitiske situasjon, hva er mer naturlig enn å sette søkelyset på vannets betydning i en krise? Under er derfor noen tips til hva du kan gjøre for å være forberedt i tilfelle mindre eller større kriser.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler at vi lagrer minimum 20 liter drikkevann per person. Det skal være nok til å dekke minimumsbehovet for en person i én uke.
Fem tips til hvordan du kan lagre vannet:
1. Rengjør flasker eller kanner
For å sikre best mulig holdbarhet på vannet ved lagring bør du vaske flaskene eller kannene med såpe og vann, og skylle dem. Tilsett deretter to korker husholdningsklorin per 10 liter vann. La det stå i minst 30 minutter før du skyller godt.
2. Bruk kaldt vann
Etter rengjøringen, fyll flaskene eller kannene helt fulle med kaldt vann fra springen. La vannet renne helt til det er kaldt, slik at du lagrer «nytt» vann. Varmt vann anbefales ikke som drikkevann, da det kan frigjøre metaller fra rørnettet.
3. La vannet stå mørkt og kjølig
Vann skal helst lagres på et mørkt og kjølig sted uten direkte sollys. Sollys og høy temperatur kan langsomt bryte ned plastbeholdere slik at det blir lukt og smaksstoffer i vannet. Det kan også føre til vekst av alger.
Vannbeholdere skal ikke oppbevares i rom hvor bensin, plantevernmidler og andre lignende stoffer står. Årsaken er at damp fra disse kan trenge inn i plasten.
Med rent vann i rene beholdere kan vannet lagres i årevis uten at det blir farlig å drikke, men for å sikre god smakskvalitet bør vannet byttes ut en gang i året.
4. Har du begrenset med plass?
Da kan du lagre vann i mindre kanner, som det kan være lettere å finne plass til, eller i beholdere i fryseboksen. Beholderne må ikke fylles helt fulle, da de kan sprekke.
5. Du kan også kjøpe flaskevann på butikken.
Butikkvann har en holdbarhetsdato, men det betyr ikke at vannet er helseskadelig å drikke selv om datoen er passert.
Gjør disse grepene i dag, så er du klar!
God vanndag! 😊