Dispensasjon fra arealplan

Hvis du ønsker å gjøre noe annet på en eiendom enn det gjeldende arealplan legger opp til, kan du enten søke om dispensasjon eller søke om å endre reguleringsplanen. 

Det foreligger en arealplan for alle eiendommer i kommunen. Dette kan være både overordnet kommuneplan og lokal reguleringsplan. Planen viser hvordan eiendommen din kan utnyttes, og er juridisk bindende.

Etter plan- og bygningsloven innebærer dispensasjon fra arealplan at det i et enkelttilfelle gis unntak fra bestemmelser i loven, forskrifter eller arealplaner. En dispensasjon fra en plan endrer ikke planen, den innebærer bare at planen fravikes for det aktuelle tilfellet søknaden gjelder.

Dispensasjon er unntaket

Alle arealplaner har vært gjennom en lang politisk prosess med overordnet planlegging av områder, med medvirkningsmulighet fra naboer og offentlige og private organisasjoner som har interesse i planen. En plan skal være forutsigbar, slik at folk skal vite hva som gjelder i sitt område. Dispensasjon skal derfor bare unntaksvis benyttes.

Hva skal til for å få dispensasjon?

Kommunens adgang til å gi dispensasjon er begrenset, og plan- og bygningslovens § 19-2 annet ledd inneholder to vilkår som begge må være oppfylt:

  1. Hensynene bak bestemmelsen det dispenseres fra, eller hensynene i lovens formålsbestemmelse må ikke bli vesentlig tilsidesatt.
  2. I tillegg må fordelene ved å gi dispensasjon være klart større enn ulempene etter en samlet vurdering.

Bestemmelsens første vilkår forutsetter at kommunen vurderer de generelle hensynene som ligger bak den aktuelle bestemmelsen og lovens formålsbestemmelse. Hvis disse hensynene blir vesentlig tilsidesatt, kan det ikke gis dispensasjon. Bestemmelsens andre vilkår er rettet mot den interesseavveiningen som kommunen må foreta. 

For å gi dispensasjon, må fordelene ved en dispensasjon være klart større enn ulempene. I utgangspunktet er det fordeler og ulemper for de allmenne interessene som skal avveies. Det vil derfor i hovedsak være samfunnsmessige hensyn av planfaglig og arealdisponeringsmessig karakter som har vekt. Økonomiske og privatrettslige forhold skal ikke vurderes.

Slik søker du dispensasjon

Dispensasjonssøknaden skriver du som et vanlig brev og sender til oss, enten per post eller e-post. 

Søknaden skal inneholde: 

  • Beskrivelse av hva du søker dispensasjon fra
  • En begrunnelse for dispensasjonen
  • Adresse, gårds- og bruksnummer
  • Kart over området
  • Fordeler (og ulemper) slik søker ser det
  • Kontaktinformasjon til søker

Søknaden sender du enten per e-post til postmottak@lillehammer.kommune.no eller per post til:

Lillehammer kommune
Postboks 986
2626 Lillehammer