Lage forslag til reguleringsplan

Alle har rett til å fremme et forslag til ny reguleringsplan og forslag til endring av eksisterende reguleringsplaner. Det er et krav at en reguleringsplan utarbeides av en med tilstrekkelig fagkompetanse, og det er den som ønsker å fremme forslag som selv må finne en egnet plankonsulent. 

Under følger framgangsmåte for å fremme og utarbeide et planforslag.

1. Planinitiativ og oppstartsmøte

Før du setter i gang med et reguleringsarbeid, er det lurt å ta kontakt med en konsulent som kan bidra i arbeidet. Deretter bestiller du et oppstartsmøte med kommunen. 

Mal for bestilling av oppstartsmøte kan lastes ned her (DOC) (PDF). 

I oppstartsmøtet avklarer vi overordnede føringer, forutsetninger og forventninger til planarbeidet.

2. Varsel om oppstart

Etter oppstartsmøtet skal du varsle om oppstart av planarbeidet. Varselet skal sendes til berørte parter, for eksempel naboer, relevante statlige og regionale myndigheter og relevante organisasjoner. I tillegg skal det bli annonsert i lokal avis. Det er vanligvis en konsulent som varsler oppstart på vegne av forslagsstiller. 

Oppstartsvarselet skal minst inneholde: Plannavn, gårdsnummer/bruksnummer eller adresse, planavgrensning, intensjonen med planen og forventet innhold/bebyggelse, frist for å komme med innspill og kontaktinformasjon.

Alle har anledning til å komme med innspill til planer ved oppstart. Les mer om hvordan du kan si din mening om reguleringsplaner.

3. Utarbeidelse av planforslag og førstegangsbehandling

Etter det er meldt oppstart jobber forslagsstiller og konsulent med å utarbeide et komplett planforslag. Et komplett planforslag består av plankart, planbestemmelser, planbeskrivelse, ROS-analyse og eventuelt andre utredninger eller dokumenter som kommunen har etterspurt.

Når komplett planforslag er innsendt til kommunen vil planforslaget bli vurdert og sak utarbeidet for politisk førstegangsbehandling. 

Når kommunen mottar et komplett planforslag, skriver byplansjefen en sak som blir fremmet i Utvalg for plan og miljø. Intern frist for å ferdigstille saker til politisk behandling er tre uker før møtedato. Se møtekalenderen for utvalget.

Etter at planen er politisk behandlet første gang i utvalget, skal planforslaget legges ut til høring og offentlig ettersyn av kommunen, med eventuelle endringer etter den politiske behandlingen. For private planforslag er det utvalget for plan og miljø som legger planer ut til høring/offentlig ettersyn. 

4. Vedtak

Etter høringen er over må dere jobbe med etterarbeid av planen basert på innspillene som er kommet. Dette arbeidet blir i stor grad gjort av kommunen, i samarbeid med forslagsstiller. 

Når planforslaget er ferdig, skriver kommunedirektøren en sak til Utvalg for plan og miljø. Utvalget sender videre innstilling til kommunestyret. Det er kommunestyret som vedtar reguleringsplaner. 

Kommunestyrets vedtak kan du klage på. Klagefrist er tre uker fra vedtaket er annonsert.