Flom, overvann og vassdrag

Flom og store mengder nedbør vil prege hvordan samfunnet planlegger arealbruk og vedlikehold framover. Noe av dette arbeidet er det hver grunneier som har ansvar for, og noe har kommunen og andre offentlige tjenester ansvaret for.

Innhold på denne siden:

Grunneiers ansvar

Hver grunneier har hovedansvaret for å sikre seg selv og sin eiendom mot naturskade. Du er grunneier både om du er næringsdrivende som eier store områder og om du er privatperson som eier din egen boligtomt. Som en del av dette ansvaret må grunneiere også planlegge for store vannmengder og hva som skal til for å holde eiendommen trygg. Alle grunneiere bør derfor:

  • holde bekkekantene fri for hageavfall og annet avfall
  • rydde bekkeløpet for kvist og brask
  • la naturlig vegetasjon fra skråning mot bekk stå
  • fjerne enkelttrær som kan bli tatt ved eventuell flom
  • ikke bygge eller sette opp installasjoner i bekk eller bekkekant
  • ikke fylle jord, stein eller annen masse i bekkeløp eller skråning mot bekk
  • vurdere om det som plasseres i nærheten av bekk kan bli tatt ved eventuell flom
  • ikke iverksette egne flomsikringstiltak uten tillatelse fra kommunen
  • melde fra til kommunen dersom en har kunnskap om steder som kan føre til oppdemming eller utgraving
  • ta kontakt med kommunen dersom det er noe som er uklart

Overvannshåndtering i plan- og byggesaker

Overvannshåndtering skal være en del av alle plan- og byggesaker. Det er viktig at det tidlig i prosessen blir satt av tilstrekkelige arealer til lokal overvannshåndtering. 

Bestemmelser og retningslinjer, samt sjekklister for plan-og byggesaker som kan benyttes finnes i overvannsplanens kapittel 9 (PDF, 12 MB).

Kommunens arbeid for å håndtere overvann og forebygge flomskader

Kommunen eier mye grunn, og har grunneierens ansvar på disse områdene. I tillegg har kommunen ansvar for kommunale broer og rør som ligger under kommunale veier. Kommunen har også ansvar for tilsyn på flomsikringsanlegg der NVE har gitt støtte til flomsikringen.

Overvann

Gode løsninger for å håndtere store mengder vann er en viktig del av all arealplanlegging og alle byggeprosjekter. I utgangspunktet skal alle prosjekter håndtere overvann på sitt eget areal, også i perioder med særlig mye nedbør. 

Retningslinjer for planlegging og håndtering av overvann er samlet i temaplan for overvann, som er forankret i hovedplan for vann og avløp.

Tiltak for å forebygge flomskader

Lillehammer kommune har vært rammet av flere episoder med flom i mindre vassdrag. For å motvirke og forebygge fremtidige flomskader har Lillehammer kommune igangsatt et prosjekt som skal avklare og koordinere tiltak i vassdragene.

Prosjektet omfatter i hovedsak de bynære vassdragene Bæla, Skurva, Lundebekken og Åretta med sidebekker. Målet har vært å utarbeide tiltaksplaner for disse vassdragene. Tiltaksplanene skal legges til grunn for prioritering av tiltak. Du kan lese mer om de planlagte sikringstiltakene nedenfor.

Beregninger for intensitet, varighet og frekvens (IVF)

På oppdrag fra Lillehammer kommune har Norconsult AS utarbeidet IVF-kurver (intensitet-varighet-frekvens) for Lillehammer. Disse skal bli benyttet til beregninger i forbindelse med flom og overvann, og kommunen anmoder konsulentfirmaer om å ta i bruk disse kurvene. 

Stasjonen på Lillehammer er vurdert å være mangelfull når det gjelder data på intens korttidsnedbør. IVF-kurvene som er utarbeidet er derfor basert på data fra både Lillehammer, Hamar og Gjøvik.

Last ned dokument med IVF-kurvene for Lillehammer (PDF, 501 kB).